Първанов видя нещо "по-дългосрочно" в отношенията между ГЕРБ и ДПС

Вицепремиерът Ивайло Калфин е бил поставен пред "свършен факт"

Ивайло Анев 19 декември 2014 в 08:59 4088 1

Председателят на АБВ Георги Първанов

"Зачестяват случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепата на своите коалиционни партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС. Това показва сближаване между двете политически сили", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова тв, визирайки прокарването на национализация на парите за втора пенсия на хората.

Тя се прокарва изненадващо, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт, чрез промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., които пък бяха направени чрез поправки между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2015 г.

"Подкрепата на ДПС за пенсионната реформа е дългосрочен ход в политически аспект. Долавям процеси, които ерозират доверието. Едното е отношението, но второто е неспазването на коалиционното споразумение на правителството - там няма вписана такава мярка, каквато обсъждаме в последните дни", подчерта Първанов.

Първанов припомни и думите на Владислав Горанов, че не му била необходима подкрепата на коалиционния партньор на ГЕРБ Реформаторския блок с думите, че Горанов е „направил пробив в коалиционната култура”. Това е отношение като по времето на Дянков, добави лидерът на АБВ.

Той бе категоричен, че депутатите на АБВ ще гласуват "против" предлаганите от ГЕРБ промени в пенсионната система, които разрушават втория стълб на пенсионно-осигурителната система, а именно допълнителното задължително пенсионно осигуряване. При него 5% от вноската на хората се отделя в личните им партиди в универсален фонд и формира втора пенсия за осигурения.

Първанов заяви ясно, че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) е бил изолиран от подготовката и прокарването на това решение. То бе публично огласено в неделя, 14 декември, след среща между Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Предвижда парите на хората в личните им партиди в частните фондове да могат да бъдат прехвърлени в НОИ, където лични партиди няма, а парите отиват за пенсиите на сегашните пенсионери. Решението бе записано в меморандум за разбирателство между премиера и синдикатите.

Ивайло Калфин е получил вече готов меморандум, а не е присъствал на първата среща между премиера Бойко Борисов и синдикатите, на която е бил оформен меморандумът, подчерта Първанов.

Все пак лидерът на АБВ заяви, че предлаганите промени в пенсионния модел няма да са причина партията да оттегли подкрепата си от правителството (АБВ участват в него чрез вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, с когото кардиналните промени дори не бяха съгласувани). Ако обаче се натрупа "критична маса" от подобни решения, АБВ ще се оттегли от коалицията, заяви Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!