Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Първанов: Това ще е последният ми мандат начело на АБВ

OFFNews 26 април 2015 в 11:00 2428 4

Снимка БГНЕС/АБВ

Оставам начело на АБВ. Това ще бъде последният ми мандат като лидер, обяви Георги Първанов в интервю за bTV

Първанов, който преди няколко месеца обяви оттеглянето си от лидерския пост, е един от кандидатите за председател на основаната от него АБВ. Резултатите от вота на 25-те хиляди, гласували вчера предстои да бъдат обявени официално на днешната партийна конференция. Другите кандидати бяха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков и председателят на общинската организация на АБВ в Русе Стелиян Стефанов.

"Не е трагедия да не бъда преизбран. На мен ми идва вече в повече партийното лидерство. Така че това ще бъде моят последен мандат като партиен лидер. Съгласих се сега да остана начело на АБВ, защото има много хора, които ми вярват, има млади хора, които тлеят да получат тласък, шанс да се развият и да поемат нещата в собствените си ръце оттук нататък", каза Първанов.

Първанов обясни, че и в бъдеще ще се занимава с политика, но не с оперативна политика.

"Политиката не е само това, което ние знаем – митингите, срещи, събрания. Политиката е раждането на идеи", каза той.

"Например ние с моята съпруга имаме Академия за млади лидери, където подготвяме наистина млади хора за политиката и за управлението. Не само в политиката - там се осъществява изследователска дейност, там се правят анализи, т.е. това, разбира се, е важно. Освен това аз съм все пак човек на науката. Като си гледам библиотеката, която трябва да прочета, и книгите, които трябва да напиша – това е наистина твърде амбициозно", допълни Първанов.

Моите амбиции не са за връщането на "Дондуков" или за някоя друга институция, каза Първанов в отговор на въпрос дали иска нов мандат като президент на България и отново подчерта, че иска сътрудничество с БСП.

На упрека, че обявеното оттегляне от лидерския пост в АБВ е бил просто театрален ход, а не реално несъгласие с гласувания от депутатите на АБВ нов дъг, Първанов отговори:

"Това го казват хората, които не смеят да проведат един пряк избор. Тези, които не подават оставка след 10 загубени избори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!