Структурите на АБВ номинират само Първанов за лидер

Партията ще подкрепи референдума на Плевнелиев при определени условия

Нели Чолашка 24 март 2015 в 14:03 2080 4

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Георги Първанов

Досега в централата на АБВ са постъпили 35 номинации за лидер на АБВ и всички са за председателя в оставка Георги Първанов.

Това съобщи зам.-председателят на партията Румен Петков.

Първанов хвърли оставка, след като парламентарната му група подкрепи поисканата от правителството възможност за нов дълг от 16 млрд. лв. и то ден, след като обяви, че ръководството на АБВ е решило да се гласува "против".

Националният съвет на партията прие за сведение оставката на Първанов и насрочи конгрес за 25 април, когато ще се гласуват номинациите за лидер. Георги Първанов каза, че ще участва в надпреварата, ако бъде номиниран.

Относно заявеното от президента Росен Плевнелиев намерение за свикване на референдум за изборното законодателство Първанов обяви че ще го подкрепят само при определени условия. Плевнелиев предлага три въпроса - за задължителното гласуване, за мажоритарен елемент и за електронно гласуване.

От АБВ ще предложат промени в Закона за референдумите, с които да се върне старият праг за признаване на резултатите от референдума - 50 плюс 1 процента от имащите право да гласуват. В момента референдумът е легитимен, ако гласуват поне същият брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори. Този праг е висок, смята Първанов.

Той иска от Плевнелиев ясно да каже какви ще са санкциите, ако се въведе задължително гласуване. По мнение на експерти за въвеждането на задължителен вот трябва да се направят и промени в Конституцията, допълни лидерът на АБВ.

Според него въвеждането на мажоритарен елемент трябва да се направи като се въведе смесена система - 50% да е мажоритарен вот и 50% пропорционален, а електронното гласуване е добра идея, но държавата не е готова да го въведе.

Първанов коментира и поредните нападки на БСП към неговата партия и то предимно от бившия лидер на Столетницата Сергей Станишев, че АБВ имат проблем с идентичността и партията "морално е приключила".

"Очевиден е фактът, че на "Позитано“ има двама председатели – един, който доминира и определя посоките, своеобразен ментор, и един, който изпълнява длъжността", каза Първанов. Той обясни, че от посланията, чути на последния семинар на БСП във Варна преди дни в комплекс "Слънчев ден", не остава с впечатление, че се очертават слънчеви дни за левицата.

Георги Първанов обяви още, че АБВ преговаря с много партии за местните избори, сред тях не е БСП, но ще каже с кои, когато му дойде времето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!