Първанов: Не бих посъветвал Орешарски да подаде оставка

OFFNews 01 декември 2013 в 18:42 5433 15

Георги Първанов Снимка: БГНЕС
Георги Първанов Снимка: БГНЕС

 

Не бих посъветвал Пламен Орешарски да подаде оставка. Към този момент не виждам алтернатива.

Това каза президентът Георги Първанов в bTV.

Той обясни, че подкрепата към протестите ще пада, след като българите видят реален ефект от управлението, но прогнозира, че "Това, което се случи през зимата, ще повлияе на настроенията и на нагласата на управляващите".  

"Въпросът е в това да има политика, която да се възприема, която да повишава доверието. Сега тенденцията е обратната", коментира той. 

По думите му обаче към момента няма алтернатива на сегашното управление и оставката на кабинета би била грешка. Според него сривът на доверие в политическите партии идва от липсата на ясен идеен облик. Друга основна причина е това, че решенията се вземат в много тесен кръг посветени лица, близки до лидерите. 

Според Първанов в момента президентската институция не излъчва стабилност и увереност и отговорност за това носят президентът и неговият екип. По думите му обаче част от тази отговорност трябва да се поеме и от другите институции, които „сякаш искат чрез конфликта помежду си да изплуват на повърхността”. 

Той коментира нападките срещу Плевнелиев: "Бих препоръчал на президента да отговаря конкретно на онези въпроси, които стоят в общественото мнение и по-малко да се занимава с обвинения, които носят метафоричен характер", каза Първанов.

На въпрос дали той би участвал в нова лидерска битка в БСП, президентът той заяви: „Без мен, благодаря. От близо две години аз съм избрал своето място в БСП – стоя на последния ред, което не означава, че съм избрал позиция на дистанциране. Там ми харесва”.

България не губи от интереса и на Русия, и на САЩ, а и на Франция към ядрената си енергетика. Няма нищо слугинско в това във философията на държавата да присъстват и двете Велики сили, а и Франция. Това е по-скоро политика на добър баланс, коментира още Първанов. 

„Няма лошо в това да се водят политически разговори. Както каза и „Уестингхаус”, оттам нататък всичко трябва да се случи по закон – конкурсът, съхранението на горивото, тези въпроси чакат своите отговори”, подчерта Първанов. 
Той отбеляза, че от поне шест години отстоява тезата, че новият блок в Козлодуй не може да бъде алтернатива на Втората атомна електроцентрала в Белене. „Ще дойде един момент, в който ще бъдат затворени 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, посочи той, изтъквайки, че ще възникне необходимост от нови ядрени мощности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!