Константин Тренчев: Партийните централи направиха Орешарски луд

OFFNews 01 декември 2013 в 18:06 4619 5

Константин Тренчев, президент на КТ
Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски направи твърде много компромиси към партийните централи, които подкрепят кабинета му. Това каза президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев в предаването „Нека говорят…” по bTV.

„Аз съм му го казвал лично. Когато беше финансов министър, той държеше бразда, странеше от партиите. Сега като премиер позволи да го направят на луд, особено с назначенията – сложи този, уволни онзи”, коментира Тренчев.

В коментар на събитията от семинара на управляващите в Боровец в петък и събота синдикалният лидер каза, че хвалебственото говорене за себе си е „класика в политиката”, защото всяка власт иска да се представи в добра светлина.

„Те обаче не разбират изключително тежкото състояние на икономиката, правят социална политика без да имат ресурс. Самият факт, че ще събират данъците на хората с минимални заплати, за да ги връщат чак през 2015 г., показва колко няма ресурс”, подчерта Пенчев.

Според него „бомбите с часовников механизъм”, които тиктакат в българската икономика, са най-вече в сферата на енергетиката.

Константин Тренчев обясни отношението си към разследването на смъртта на варненския митрополит Кирил като дълг да каже каквото знае чрез писмото си до прокуратурата от 10 юли. „Аз изпратих писмо до прокуратурата, че месец преди инцидента дядо Кирил ми сподели, че е получил информация за готвеното му отстраняване чрез убийство - отравяне или друг начин”, коментира лидерът на КТ „Подкрепа”. Той подчерта, че е чул това от дядо Кирил на вечеря пред двама други свидетели.

Тренчев отхвърли обвързването на този сигнал с личността на пловдивския митрополит Николай. „Дядо Кирил отмина с презрение отношенията си с митрополит Николай. Той си е позволявал да му крещи, да го обижда. Отношенията им бяха обтегнати. Двамата са се карали, както много други митрополити”, обясни синдикалният президент.

„Църквата и митрополитите ѝ имат правата на феодали – църквата е вторият по големина собственик на имоти след държавата”, допълни още Тренчев и обясни, че в писмото си до държавното обвинение настоява за задълбочено следствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!