Първанов: ГЕРБ оказва натиск чрез властта, Кадиев е на балотаж

OFFNews 15 октомври 2015 в 20:04 2044 4

Първанов

Снимка Архив

Георги Първанов очаква Кадиев да излезе на второ място в кметската надпревара в София.

ГЕРБ оказва в предизборната кампания натиск "с всички възможни средства", включително чрез органите на МВР – заяви по БНТ тази вечер лидерът на АБВ Георги Първанов.

В предаването „Още от деня“ Първанов каза, че кампанията „върви подмолно, технолозите отново са на терен, вървят същите сплашвания, покупко-продажба... Няма селище, няма община, в която хората да не са ме занимавали с този проблем“.

„Кампанията – продължи той - даже е скучна, защото няма сблъсък на идеи, но има сблъсък на пари, на корпоративен вот, има много общини, в които се случва това явление... Масово се купува, респективно продава вотът на хората и аз се опасявам, че ще се случи нещо подобно на предишните два-три избора.“

На въпрос в полза на кои партии се практикуват такива неща, лидерът на АБВ отговори:

„Нека да изведа на преден план натиска, натиска, който ГЕРБ оказва, представители на ГЕРБ... Мисля, че това не може да е без знанието на щаба. (Натиск) по места – включително и върху независими кандидати, включително и върху кандидати не само коалиционни, кандидати, които са в по-широка конфигурация... И върху тях се оказва натиск с всички възможни средства – органите на МВР, други структури на властта...“

Преценката на Първанов за надпреварата в София е, че кандидатът на АБВ Георги Кадиев се движи „много добре“. Той очаква Кадиев „да излезе на второ място, с възможност да отиде на балотаж“.

Президентът (2002 – 2012) Първанов повтори острите критики към сегашните министри на отбраната и на външните работи. След изборите, каза той за Николай Ненчев, министърът на отбраната няма да загуби харизмата си. Защото той има харизма, колкото тази чаша вода“.

Критика и иронични забележки лидерът на АБВ отправи и към премиера Борисов, по-специално в областта на енергетиката. Обяснението за спирането на големите енергийни проекти не е в националния интерес, подчерта Първанов. Според него „е очевидно, че натискът на САЩ е бил ключовият фактор“.

Но той подкрепи Борисов по въпроса за бежанците, казвайки, че докладът му в Брюксел е „много силен, много точен и това трябваше да бъде консенсусната българска позиция“. Първанов изрази съжаление, че президентът Плевнелиев не е свикал консултативния съвет по национална сигурност.

Запитан каква е позицията на депутатите на АБВ по въпроса за Волен Сидеров, Първанов каза: „Ще гласуваме за отнемането на имунитета“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови