Първанов: Страната ни да приеме до 1000 бежанци

OFFNews 28 септември 2015 в 15:20 2606 5

Снимка Архив

България да приеме не повече от 1000 бежанци, това е честната позиция спрямо тях. Страната ни трябва сама да определи квотата си за бежанци. 

Това заяви в Пловдив Георги Първанов, президент /2002-2012/ и председател на АБВ. Той участва в дискусия на тема „България и промените в света“, организирана от партията му в Пловдив.

Според Първанов Европейският съюз също няма ясна представа за решаването на проблема с мигрантите. „Европа изпусна момента да хване генезиса на този процес. Това, което сега се случва, бе заложено в големите военни конфликти в Ирак, Либия, Египет и тази опасност трябваше да се прогнозира. Необходимо беше да се инвестира на място в мира и спокойствието на тези народи, а не сега да търсим начини за квотно разпределение и да спорим“, посочи Първанов. Бежанската криза показва още, че Европа няма лидери, каквито е имала до неотдавна и които категорично са заявявали позициите си по горещи теми. 

Президентът заяви, че нашата страна може да приеме не повече от 1000 души. И това решение е честната позиция към тези хора, защото трябва да можем да ги настаним, да се грижим за тях, да ги лекуваме, мотивира се той.

Първанов писа „Слаб 2“ на българската дипломация и отново настоя да бъде свикан консултативен съвет при президента, който да анализира ситуацията. 

В дискусията взеха участие преподаватели от висшите училища в Пловдив и офицери, както и кандидатът на АБВ за кмет на Пловдив Георги Илчев, градският лидер Валентин Петров и областният лидер Владимир Маринов, който е зам.-управител на Пловдив Област и кандидат за кмет на община „Родопи“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови