Парламентът прие внесените от ДБ промени в подкрепа на българския бизнес чрез ''Синя карта на ЕС''

OFFNews 19 януари 2023 в 17:23 1770 2

гласуване

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

НС прие внесените от "Демократична България" промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Народното събрание окончателно прие внесените от "Демократична България" промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

С тях се улеснява процесът и условията за привличане на висококвалифицирани специалисти във всички сектори на икономиката ни, чрез т.нар. "Синя карта на ЕС". Така депутатите улесниха достъпа до пазара на труда в подкрепа на българския бизнес.

При дебатите в зала народният представител от "Демократична България" Надежда Йорданова подчерта, че бизнесът се нуждае от над 11 000 професионалисти. "Сериозен недостиг изпитват и компаниите от сектора за информационни технологии. 40 000 и 50 000 човека могат да намерят работа като IT-специалисти", заяви тя.

Въвеждането на по-привлекателна и ефективна схема за привличане на служители от трети страни с висока професионална квалификация ще спомогне за преодоляване недостига на висококвалифицирани кадри в редица сектори на икономиката и ще позиционира България като конкурентна бизнес среда.

За "синя карта" вече ще е необходимо работникът - гражданин на трета държава да притежава висока професионална квалификация - завършено висше образование, което се удостоверява с диплома, удостоверение или друг документ, издаден от компетентен орган, след обучение не по-малко от три академични години, проведено от образователна институция, призната като висше училище от съответната държава.

Когато се отнася за длъжности, включени в списъка, утвърден със заповед на социалния министър – знания, умения и компетентности, удостоверени чрез официален документ, издаден от компетентен орган, за професионален опит на ниво, сравнимо с придобито висше образование, придобит в срока, посочен в списъка и който има отношение към длъжността или сектора, посочени в трудовия договор, или когато се отнася за длъжности извън този списък – знания, умения и компетентности, които са удостоверени чрез официален документ за поне пет години професионален опит на равнище, сравнимо с придобитото висше образование, и които са свързани с длъжността или сектора, посочени в трудовия договор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

19.01 2023 в 18:43

Ти нормален ли си? Реторичен въпрос.

Синя карта има откак сме в ЕС, и до ден днешен много ИТ и други висококвалифицирани специалисти са си намерили работа тук. До две подновявания, после срок от минимум 90 дни навън, нещо от сорта беше. Което се улеснява е подбора и одобрението на такива от МТСП и МВР. И после заработват в сектор, който миналата година е генерирал 4.5% от БВП и продължава да расте (засега).

Да, тези ИМигранти са различни от Мигрантите, които вашата шайка вкарва тук срещу €100-€1000, или прекарва транзит до следващата граница срещу повече. И то най-вече защото хората със сини карти работят, плащат данъци, и спазват обществените норми в страната, а не крадат, гуляят и извършват дребна престъпност...
 
X

Да помогнем на украинските деца!