Парламентът обезглавява Сметната палата на извънредно заседание днес

Владимир Йончев 25 март 2014 в 07:39 7270 5

Йордан Цонев от ДПС в парламента.

Парламентът ще заседава днес следобед извънредно, за да приеме на окончателно три законопроекта.

Депутатите ще гласуват на второ четене Законопроект за Сметната палата, внесен от Йордан Цонев и група народни представители и още един негов законопроект - за потребителския кредит.

Законът за Сметната палата се променя, за да бъде отстранен сегашният директор Валери Димитров

Текстовете предвиждат Сметната палата да се стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател.

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание, което означава, че управляващите се готвят да сложат свои хора начело на Сметната палата.

Промените в закона за потребителските кредити ще премахнат някои такси и ще въведат известни ограничения за промяна на лихвата по кредитите от страна на банката.

Те предвиждат предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година.

Ако това се случи през първата година, наказателната лихва не може да бъде повече от 1 процент.

Банките ще могат вече по-трудно да променят методологията, по която определят лихвата.

С промените отпадат и някои от таксите, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В дневния ред на депутатите е включено и гласуването на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки, внесен от Министерския съвет.

Депутатите обаче трудно ще стигнат и до него. В 19 ч. пред парламента ще се съберат протестиращи срещу застрояването на Карадере.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!