Парламентът обезглавява Сметната палата на извънредно заседание днес

Последна промяна на 25 март 2014 в 07:39 6800 5

Йордан Цонев от ДПС в парламента.

Парламентът ще заседава днес следобед извънредно, за да приеме на окончателно три законопроекта.

Депутатите ще гласуват на второ четене Законопроект за Сметната палата, внесен от Йордан Цонев и група народни представители и още един негов законопроект - за потребителския кредит.

Законът за Сметната палата се променя, за да бъде отстранен сегашният директор Валери Димитров

Текстовете предвиждат Сметната палата да се стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател.

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание, което означава, че управляващите се готвят да сложат свои хора начело на Сметната палата.

Промените в закона за потребителските кредити ще премахнат някои такси и ще въведат известни ограничения за промяна на лихвата по кредитите от страна на банката.

Те предвиждат предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година.

Ако това се случи през първата година, наказателната лихва не може да бъде повече от 1 процент.

Банките ще могат вече по-трудно да променят методологията, по която определят лихвата.

С промените отпадат и някои от таксите, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.

В дневния ред на депутатите е включено и гласуването на второ четене на промени в Закона за обществените поръчки, внесен от Министерския съвет.

Депутатите обаче трудно ще стигнат и до него. В 19 ч. пред парламента ще се съберат протестиращи срещу застрояването на Карадере.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2014 в 10:02

Да искат още една институция да лапнат. Не че до сега е работила... ама сменяме закон за да на местим наш човек е супер грозно. Доколкото разбирам махат всякакви критерии за шефска позиция т.е. кръгъл идиот неграмотен ще оседлае сметната палата

25.03 2014 в 08:57

Ще пада крадене и замитане на народна пара.Данчо ментата ще изпише няколко природни бедствия и след това сметната палата ще ги покрие.ПИТО-ПЛАТЕНО!

25.03 2014 в 08:01

За съжаление да. Ний сме цивилизовано гражданско общество, което се опитва по мирен път да въздейства на изроди. Няма такъв успешен прецедент. Знаете ли какво казват хората от провинцията? "Свършиха ни парите да бием път, тук имаме работа и семейства да храним. Като се наканите сериозно, ще дойдем да ги изметем."

25.03 2014 в 07:59

Паниката е повсеместна. Бърза се да се наредят свои хора. Започнахаи да се стрелят, както в добрите стари времена. Да гласуваме масово на евроизборите, това е шанса да се промени статуквото. Партиите разчитат на твърдо ядро и купен вот. Да провалим както до болка омръзналите ни, така и новите месии с вота си.

25.03 2014 в 07:47

Ясно, довечера пак ще има на среща на по чайче и тортичка пред парламента - протестиращи и депУтати