Парламентът гласува нови правомощия за омбудсмана

Николаос Цитиридис 01 февруари 2018 в 10:17 6384 0

Със 165 гласа "за" и 1 "въздържал се" в парламента бе приет на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за омбудсмана.

Със законопроекта се предлага включване на изрична разпоредба, според която омбудсманът не само защитава, но и насърчава основните права и свободи.

Промяната е във връзка с правомощието на омбудсмана да отправя препоръки и предложения до Министерския съвет и до Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека.

Предвиждането на изрична възможност омбудсманът да насърчава ефективното прилагане на международните инструменти за права на човека отразява действителното положение. В Годишния доклад на омбудсмана за 2016 г. е включена нова глава, посветена на наблюдение на ефективното прилагане на конвенциите за защита правата на човека, по които Република България е страна.

С предложената промяна на чл.2 от Закона за омбудсмана се развива конституционно установеното правомощие на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, независимо дали са нарушени от публичноправни или частноправни субекти. Към настоящия момент, макар да не са изключени от Конституцията, извън обхвата на закона остават действията и бездействията на субектите от частния сектор.

Депутатът от БСП Красимир Янков заяви от парламентарната трибуна, че неговата група подкрепя законопроекта и че основен приоритет за тях, а и за всички депутати, е защитата правата на човека. 

По негови думи приемането на този закон ще защити правата на човека и че тази инициатива заслужава подкрепа.

"Това ще допринесе за авторитета на държавата ни и ще даде гаранции за българските граждани, че зад техните права работи институцията с най-висок статут", каза Янков.

По негови думи промените ще осигурят повече прозрачност и ще гарантират, че конституционните права на омбудсмана вече ще са разписани и в закона.

Въвеждат се правила, гарантиращи прозрачност на процедурата при избор на омбудсман, заместник-омбудсман и при назначаване на служители в институцията. Като гаранция за публичност и прозрачност при избора на омбудсмана е предвидено тайното гласуване да бъде заменено с явно, а към изискванията за заемане на длъжността „омбудсман“ и „заместник-омбудсман“ е добавено изискване за предишен опит в областта на правата на човека. Изрично са установени принципите на прозрачност, ефективност, плурализъм и недискриминация при подбор и назначаване на служители в институцията.

В комисия г-жа Мая Манолова запозна народните представители със становището си по законопроекта. Тя посочи основните причини довели до предлаганите промени – процедурата по реакредитация на институцията и несъответствието на разпоредбите на Закона за омбудсмана с чл. 91а, ал.1 от Конституцията. Г-жа Манолова заяви, че предложените изменения и допълнения на Закона за омбудсмана напълно отговарят на най-високите стандарти и изрази пълната си подкрепа за законопроекта.

Пак ненужни скандали

Темата "Оставката на Делян Добрев" за пореден ден прекъсна дебатите. Гьоков от БСП поиска по време на гласуването от зала да бъде отстранен Делян Добрев, който "вече не е народен представител". Гьоков цитира решението на Конституционния съд, който казва, че неприемането на оставката на Добрев е противоконституционно.

В защита на Добрев излезе председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който поиска процедура по начина на водене и призова Цвета Караянчева да не допуска подобни изяви "с лична интерпретация".

Кирилов "претопли" случая с министъра-за-един-час Иван Иванов от кабинета на Пламен Орешарски. Иванов от БСП бе зам.-министър на вътрешните работи за по-малко от ден, мандатът му в НС не бе прекъснат, а тази история ядоса самият Иванов, който заяви, че ще съди Кирилов за уронване на престижа.

Тома Биков от ГЕРБ призова социалистите да си взимат хапчетата, защото обстановката била "прекалено нервозна".

Между първо и второ четене от Обединени патриоти пък ще предложат името на позицията да бъде променено от "Омбудсман" на "Обществен защитник", тъй като "Трябва да уважаваме българския език". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови