Парламентът даде назад за Истанбулската конвенция

OFFNews 24 януари 2018 в 15:50 11115 9

Парламентарната правна комисия отхвърли от дневния си ред днес ред обсъждането на законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известена като Истанбулската конвенция. 

Предложението да отпадне точката от дневния ред беше направено от депутата от БСП Пенчо Милков и беше прието с 10 гласа "за", 9 "против" и 1 "въздържал се". Решаващия глас "против" даде депутатът от ГЕРБ Георги Марков. 

Милков заяви, че това е "цивилизационен нормативен акт" и той има нужда от задълбочено обсъждане: 

"Аз ясно се изразих, че дебатите в обществото се задълбочават. Затова ние трябва да проявим чувствителност и да го отчетем като ново обстоятелство. Когато към 21 април 2016 г. е била подписана Истанбулската конвенция от български представител, такова разделение в обществото не е имало. Към настоящия момент има".

Депутатът от БСП Явор Божанов защити мотивите на колегата си, като заяви, че форсирането на процеса по ратифициране на Истанбулската конвенция, може да доведе до нейната нелегитимност в обществото.   

"Аз се съмнявам, че някой е влизал в детайли и чел Конвенцията. Не говоря за нас, говоря за обществото. Нормално е тези детайли да се появят и да бъдат обсъждани когато тя влезе в дневния ред. Затова и по-рано не е имало такава полемика в обществото, но виждаме, че сега има и тя е изключително остра", каза още той. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя Конвенцията да не бъде разглеждана в Народното събрание, тъй като е създала огромно напрежение в българското общество. От БСП поискаха още да се проведе национален референдум за Истанбулската конвенция.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12070

9

Валентин Ненков

25.01 2018 в 01:03

Само не разбрах как с 10 за, 9 против и 1 въздържал се е било прието предложението за отпадане на точката. Като сериозна медия е добре да бъдете прецизни в изказа си. А това пък, че "Решаващия глас "против" даде депутатът от ГЕРБ Георги Марков" тотално обърква всеки логично мислещ читател!!!

8296

1

geko

24.01 2018 в 16:19

АБСОЛЮТНИ идиоти са тези!