Парламентарната комисия по отбрана подкрепи покупката на вторите осем самолета F-16

Кристина Минчева 23 ноември 2022 в 19:35 1192 1

Два изтребителя F-16

Снимка Getty Images

F-16

С 11 гласа "за" парламентарната комисия по отбрана подкрепи покупката на вторите осем самолета F-16.

На заседанието на комисията беше гласуван законопроекта за ратифициране на международния договор за „Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“.

Договорът, подписан на 15 юли 2022 г. в Европейското командване на САЩ в Европа и на 9 ноември 2022 г. в София, беше представен в комисията от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов.

Законопроектът за ратифициране на договора беше подкрепен с 11 гласа "за". Един народен представител - Николай Дренчев от "Възраждане", гласува "против".

Имаме по-добри параметри по втория договор с разсроченото плащане за 10 години напред. "Демократична България" ще подкрепи това решение, заяви Атанас Славов.

Служебният министър Димитър Стоянов представи и предвидените от Министерството на отбраната проекти за модернизация за периода 2023-2026 г. В рамките на 2% от брутния вътрешен продукт МО е включило възможно най-много проекти, които да покриват част от възможностите, които страната ни трябва да притежава, обясни той.

Парламентарната комисия по отбрана днес одобри и международния договор за "Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови