Паргов: Терминът ''вътрешна опозиция'' бе изкуствено насаден и създаде разделението в БСП

OFFNews 28 юли 2021 в 13:11 853 0

По-добре да си мълчиш и да те мислят за глупав, отколкото да проговориш и да разсееш всички съмнения. Защото глупостта на един човек си е проблем на самия човек, но само докато той не я направи обществено достояние. Тогава вече става проблем на цялото общество.

Това каза по bTV председателят на БСП – София Калоян Паргов в отговор на обидите отправени от народния представител Христо Проданов в същото предаване.

„Азбучна истина е, че националният резултат на една партия зависи от националната политика и националния предизборен щаб. И никакви регионални инициативи, дори и в столицата, не могат да променят някои тенденции и процеси“, посочи Паргов по повод резултата от изборите на 11 юли в София.

Той припомни, че групата на „БСП за България“ в Столичния общински съвет е втора политическа сила и незаобиколим фактор. И даде пример, че на последната сесия на СОС, с участието на групата на БСП, бяха отменени 30 точки от дневния ред.

„Работата в местен план изисква понякога гласувания по теми, които са безспорни като метрото, спортни площадки и други“, обясни председателят на групата на БСП в СОС.

Паргов обърна внимание на това, че общинските съветници – социалисти в София активно участват в граждански протести срещу презастрояването като този в Овча купел и съдействат за решаването на проблемите на професионални съсловия като тези на работещите в градския транспорт, таксиметровия бранш и други.

„На местните избори през 2019 година, когато нещата изцяло зависеха от Софийската организация, спечелихме 25% от местата в СОС, а само 20 000 гласа от общо 1 200 000 не ни стигнаха, за да имаме и кмет. Загубихме тези 20 000 гласа заради купения и корпоративен вот тогава. Отговорността за резултатите от местните избори ги носи местната организация, за националните – от националната“, изтъкна лидерът на БСП - София.

Калоян Паргов бе категоричен, че не приема оценки, свързани с неглижиране правото на социалисти да изразят мнение, независимо къде - на протест, в телевизионно студио, на пленум, в печатна медия или другаде.

„Очевидно по същия начин ръководството неглижира и онези 600 000 души, които ни избягаха. Това е проблем за цялата партия, не е само на София, Варна или Бургас. Но този проблем ние ще си го решим в катарзиса, в който сме влезли“, заяви Паргов.

По повод причисляването му към "вътрешната опозиция" той каза, че това е нововъведение на госпожа Нинова - разделението между "управляващи" и "вътрешна опозиция".

„БСП никога не е имала "вътрешна опозиция". Нима Красимир Премянов е бил вътрешна опозиция на Георги Първанов и Николай Добрев? Нима Румен Овчаров е бил опозиция на Сергей Станишев или Кирил Добрев е бил опозиция на Михаил Миков? Терминът "вътрешна опозиция" беше изкуствено насаден и създаде разделението в партията“, категоричен бе Паргов.

По думите му в БСП има идейни течения и те са записани в Устава и въпросът е той да се спазва.

„БСП е сбор от различни течения и мнения, които лидерът на партията трябва да обедини в юмрук, когато трябва да търси победата на едни или други избори“, счита Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови