Парамов: Пазарът ни е неграмотен, заеми се взимат спонтанно

OFFNews 07 април 2014 в 08:25 4517 5

Кольо Парамов

Снимка БГНЕС

"Договорите за заеми се сключват неграмотно, подписват се спонтанно и после хората се жалват заради лихвите".

Това заяви в ефира на БНТ финансистът Кольо Парамов в коментар по законодателните промени, с които парламентът въведе таван на лихвите по кредитите.

Според Парамов държавата трябва да помогне на потребителите, като ги ограмоти и прецизира документите, с които се взимат заеми. Той е категоричен, че преди да подпише договора, кредитополучателят трябва да е достатъчно наясно, за да разбере колко заем взима и колко ще трябва да връща.

"Днес, когато говорим за пословичната бедност в България, не трябва да изпускаме варианта, че държавата трябва да обърне малко повече внимание. Не може от Литва, Латвия, Естония да дойдат фондове, които да печелят в пъти от нашата неграмотност", каза Парамов.

Финансистът е на мнение, че държавата трябва да се намеси още по-решително, за да бъде в полза на най-нуждаещите се българи.

"През този 25-годишен Преход на много големи неустановености, държавата даде възможност на всеки да прави каквото си иска. Наложително е, когато налагаме нормативни бази, да се съобразим, че нашият пазар е твърде неорганизиран и твърде неграмотен. Затова държавата малко по-сериозно да се намеси, малко по-явно и по-фронтално", посъветва Парамов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови