Парамов: Пазарът ни е неграмотен, заеми се взимат спонтанно

OFFNews Последна промяна на 07 април 2014 в 08:25 3953 5

Кольо Парамов

Снимка БГНЕС

"Договорите за заеми се сключват неграмотно, подписват се спонтанно и после хората се жалват заради лихвите".

Това заяви в ефира на БНТ финансистът Кольо Парамов в коментар по законодателните промени, с които парламентът въведе таван на лихвите по кредитите.

Според Парамов държавата трябва да помогне на потребителите, като ги ограмоти и прецизира документите, с които се взимат заеми. Той е категоричен, че преди да подпише договора, кредитополучателят трябва да е достатъчно наясно, за да разбере колко заем взима и колко ще трябва да връща.

"Днес, когато говорим за пословичната бедност в България, не трябва да изпускаме варианта, че държавата трябва да обърне малко повече внимание. Не може от Литва, Латвия, Естония да дойдат фондове, които да печелят в пъти от нашата неграмотност", каза Парамов.

Финансистът е на мнение, че държавата трябва да се намеси още по-решително, за да бъде в полза на най-нуждаещите се българи.

"През този 25-годишен Преход на много големи неустановености, държавата даде възможност на всеки да прави каквото си иска. Наложително е, когато налагаме нормативни бази, да се съобразим, че нашият пазар е твърде неорганизиран и твърде неграмотен. Затова държавата малко по-сериозно да се намеси, малко по-явно и по-фронтално", посъветва Парамов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.04 2014 в 23:04

Този ми говори за неграмотни? Той само мрънка и хвърля мимики по нова. Не го видях нито него, нито другия ВИДЕН законо-съ-вносител да обяснят на целокупния български народ що е то ГПР. Също така кой го е измислил и защо? Всъщност не видяхме доводи, не видяхме аргументи или обяснения. Всичко, което видяхме бяха опити за рушене на тезата на представителите на сектора, част от които вече са там от много дълго време. Видяхме опити да се защити една безумна поправка, която е писана "в междучасието". Всъщност всички мнения, които срещам са в подкрепа на "политиците". Но замисляте ли се, че това е пазар, ниша, ПОТРЕБНОСТ? Тя ще бъде запълнена, но помислете, с какво? Отделно - какви са приходите на бюджета в момента от този сектор, а с какво ще се заменят тези приходи? С нови Станишово-Чубаковски кредити? Кой сега е лихвар? Не на последно място, заетите с предоставянето на кредити са субекти в по-голям пазар, допринасяйки за икономиката ни. Тази "дупчица" с какво ще пълним? Изобщо - мислите ли?

07.04 2014 в 13:16

Не може неграмотни съставни да направят грамотна система. Кольо Парамов както винаги мята летвата много напред. Пак е прав. Имаме много ниска финансова култура и не много грамотни чуждоземци смучат от малкото парички на българите. По-грамотните чуждоземци смучат и от бъдещите парички на българите.

07.04 2014 в 12:33

Самият Парамов е знаме на неграмотността! Така и не можа да научи български език.

07.04 2014 в 10:31

Прав е Парамов. Най уважавам неговото мнение на икономист. Най-честно и почтено е то. Не може Сульо и Пульо, които не могат елементарна сметка да си направят, да спечелят с взети кредити. И банката, и конкуренцията ще ги надхитри. После леят сълзи, все някой друг им е виновен, а не се виждат, че са неграмотници.
А това, че държавата оставя прибалтийците да ни ограбват е така, защото и управниците ни са неграмотници.

07.04 2014 в 10:07

пазарът няма как да бъде неграмотен!
Неграмотни могат да бъдат участниците в него, както и държавните служители в регулаторните органи.
Не на последно място неграмотен може да е, всъщност е, Бачи КолЮ.
А най-неграмотен е мишока скрил се зад редакционното "уфф" вместо да застане с името си.


Дал Господ добро! И тази седмица ще е като предната. То с такъв материал друго не става!