Кадиев: За тавана на лихвата върху кредитите - или си с хората, или с лихварите

Нели Чолашка 02 април 2014 в 16:27 5471 3

Георги Кадиев

В края на миналата седмица с приемането на промени в Закона за потребителските кредити на второ четене депутатите сложиха таван на лихвите на потребителските заеми, като в тях вече се включват и тези до 400 лева, известни като бързи кредити. Новите текстове в закона бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС, но предложението за тавана беше на Георги Кадиев и на Георги Анастасов от левицата. Таванът за лихвите вече е 50%. Финансовият експерт Кольо Парамов обяви, че се подготвя предложение за прегласуване на този текст от депутати от ДПС, на които фирми за бързи кредити са платили 5-6 млн. лв.

OFFNews потърси за коментар инициаторът за въвеждането на тавана на кредитите Георги Кадиев.

- Г-н Кадиев, имате ли информация да се готви прегласуване на текста от Закона за потребителските кредити, предложен от Вас, с които се сложи таван на лихвите?

- Чувал съм, че определени народни представители, сред които Йордан Цонев, имат желание да направят отделен закон за бързите кредити. Идеята е компаниите, които в момента са на регистрационен режим към БНБ, да преминат на лицензионен режим и да бъдат дадени за контрол на Комисията за финансов надзор (КФН). Аз считам, че КФН няма капацитет и контролът върху тях ще стане по-лош, отколкото е в момента. За мен тази законова поправка е ненужна.

Ако нещо наистина трябваше да се промени, ние вече го направихме със Закона за потребителския кредит и най-хубавото, което направихме, беше таванът за лихвата, както и това, че бяха забранени всички видове такси. Остана само таксата за разглеждане на кредит, тъй като там банките наистина имат разходи и трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Ако не бъдат компенсирани, ще бъдат прехвърлени от хората, които не получават кредит върху хората, които изплащат кредити и в крайна смета лоялните клиенти ще платят, което считам, че е грешно.

- Как ще коментирате твърдението на финансовия експерт Кольо Парамов, че засегнати от тавана на кредитите са предложили подкуп на депутати от ДПС, за да внесат предложение за прегласуване на този текст?

- Мисля, че е екзотика това твърдение. Не зная откъде той има тази информация. В България напоследък всичко се обяснява с пари и финансови интереси. Не мисля, че колега би взел такива пари, защото те наистина са кървави пари. Това са пари, събрани чрез буквално одиране на последната кожа на хиляди български граждани, които нямат доходи, нямат собственост и прибягват до този тип кредити от нужда.

Чух за някаква среща на такива фирми за бързо кредитиране, където те си говорили "Абе, този Кадиев и Анастасов какво искат, да не би те да правят тези промени, защото искат пари". Всъщност моят въпрос към тези фирми е, не си ли представят, че има депутати, които решават нещо, защото така е добре за обществото.

Мисля, че този случай с гласуването на тавана на лихвите показа, че в българския парламент има едно мнозинство, което не е ляво, не е дясно, не е центристко, не е националистическо, а е мнозинство от народни представители, които взимат решения според интереса на обществото. Обществото абсолютно категорично, на всяка една среща, на която сме били, ни е казвало, че това нещо трябва да престане. Можеш да имаш някакъв нормален бизнес, но не можеш да стигаш до ситуация, в която човек взима 3000 лв. и трябва да връща 20 000 лв., каквито случаи има.

- И все пак - няма ли опасност чрез прехвърлянето на бързите кредити към КФН да се цели отпадане на тавана на лихвите?

- Това няма как да се случи, това е кой ще извършва контрола върху фирмите за бързи кредити. Аз лично считам, че е по-добре да е БНБ, макар че те са небанкови институции. Мисля, че капацитетът на БНБ е по-добър и е по-добре те да останат там, отколкото да бъдат прехвърлени при Стоян Мавродиев в КФН, към когото аз изпитвам силно недоверие.

- Сигурен сте, че няма да бъде предложено прегласуване на Закона за потребителските кредити, с което да отпадне таванът?

- Ако искат да го предложат, ще се бием в зала, ще извадя още по-добри аргументи и да видим - каквото прецени залата. Преди дни залата ясно каза: "Стига толкова". В момента ситуацията е: или си с хората, или с лихварите. Сядаш и избираш. Болшинството от народните представители избраха да бъдат с хората. 

- Имаше обвинения, че България ще е сред първите държави, които въвеждат таван на кредитите.

- Напротив. В справката, която направих е, че 14 държави имат такива тавани и България е 15-та държава. Сред тези държави са Германия, Франция, Словакия, Холандия, Гърция, Португалия, Испания. Различно е ограничението в различните държави. В Ирландия например на всяка компания, която кандидатства за такъв лиценз, й дават таван на лихвите, свързан с лиценза, тоест в зависимост от това какви точно кредити ще раздава. В повечето държави имат един общ таван за целия сектор.

Това предложение, което бяха направил - таванът да бъде два пъти средния годишен разход за сектора, е практиката в Германия. Тогава таванът щеше да бъде 52-53%. И понеже БНБ каза, че те не изчисляват такива средни годишни проценти постоянно и ще им е трудно, аз се съгласих, че е по-лесно да се приложи това, което колегата Георги Анастасов предлага - таван от пет пъти законовата лихва. Законовата лихва е равна на основния лихвен процент плюс 10% и тя се определя два пъти в годината - на 1 януари и на 1 юли. В момента основният лихвен процент е 0,04, значи законната лихва е 10,04% и таванът е 50,2% или грубо казано 50%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!