От утре бюлетините тръгват из страната по таен график

OFFNews 25 септември 2014 в 16:21 3292 4

Снимка Сергей Антонов

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК, показва образец на бюлетина.

От утре започва транспортирането на бюлетините за изборите от печатницата на БНБ до областните управи, съобщиха от ЦИК.

Графикът за извозването на книжата се пази в тайна от съображения за сигурност, уточни говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Бюлетините ще бъдат превозвани в запечатани камиони и с полицейски ескорт. Процедурата за транспортиране на бюлетините е толкова строга, колкото транспортиране на ценни книжа от печатницата от БНБ (съгласно новия Изборен кодекс бюлетините са ценни книжа), уточни Томов.

На последната среща на Гражданския борд за честни избори от Министерския съвет декларирали, че са отпечатани всички бюлетини и изборни книжа - 400 000 за чужбина и 7 575 000 за България. От 26 до 30 септември те трябва да се разпратят до РИК-овете.

Бюлетината за всеки избирателен район е различна - има различен брой кръгчета в зависимост от мандатите за района, за избирателите зад граница няма опция за преференциален вот.

От ЦИК напомниха, че кръгчетата вдясно на бюлетината са, за да посочим предпочитан от нас кандидат, ако искаме.

Бюлетини с повече от една зачеркната преференция се броят за бонус за водача, както и бюлетините без преференциален вот.

Задължително е обаче отбелязването на партия, коалиция или независим кандидат вляво, където са квадратчетата с номерата и имената на участница в изборите. В противен случай бюлетината ще е невалидна.

Не може да драскаме и рисуваме по бюлетината, както и да показваме на хората от секцията как сме гласували. Нямаме право и да снимаме бюлетината. Във всички тези случаи бюлетината е невалидна.

И на тези избори ще гласуваме с два знака по избор - X и V.

До момента са регистрирани 6618 наблюдатели от всички 10 913, които са подали заявления, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Това означава, че най-вероятно няма да се стигне до абсурдния брой наблюдатели на евроизборите - над 50 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови