Quantcast

Сгъваме два пъти бюлетината на вота на 5 октомври

Нели Чолашка Последна промяна на 17 септември 2014 в 16:19 5615 1

Камелия Нейкова показва бюлетината за изборите на 5 октомври.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е решила бюлетината за парламентарните избори на 5 октомври да се прегъва два пъти - по средата хоризонтално до ръба с номера и после още веднъж хоризонтално.

Това е препоръчителен начин на сгъване - бюлетина, сгъната по други начин, няма да се счита за невалидна, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев, след като демонстрира препоръчителното сгъване.

На въпрос не е ли рисковано всеки да може да сгъва, както иска, и така да даде сигнал за начина, по който е гласувал, говорителят Цветозар Томов обяви, че няма как ЦИК да ограничи хората в сгъването на бюлетината.

Експериментално машинно гласуване ще има в 5 района в 300 секции, напомни Андреев. Районите са Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив и 24-ти МИР София.

Министерският съвет е избрал вече и фирмата, която ще достави софтуера и машините. Избрана е вече и фирмата, която ще достави машини и софтуер, за експериментално гласуване и това е същата фирма от изборите за Европейски парламент - „Сиела".

На евроизборите "Сиела" участва в консорциум "Обединение Машинно гласуване" с холандската компания "СмартМатик".

До момента са регистрирани 1551 наблюдатели, а още над 4000 души чакат одобрение. Отказана е регистрация на 778 кандидат-наблюдатели.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2014 в 16:27

Все ми е тая дали ще трябва 2 -3 -4 -5 -100 пъти да я сгъна. Важното е да не съм гъбар