От 'Промяната продължава' не са канили Атанас Пеканов

OFFNews 20 септември 2021 в 15:47 3095 0

Снимка БТА/архив

Към днешна дата от новата политическа формация "Промяната продължава" не са разговаряли с Атанас Пеканов да се присъедини към политическата формация, след като напусне поста си в служебното правителство.

Това коментира служебният зам.-министър по управление на европейските средства пред журналисти преди участието си в международна кръгла маса "Цифрова и устойчива България: малките на фокус".

"Няма такива разговори, заел съм се много сериозно с текущите задачи. Като член на служебния кабинет не мога да заемам позиция, така че не сме разговаряли по тези теми", заяви Пеканов. 

Той обяви, че първо иска да види ясните политики и програма на политическия проект на двамата бивши министри - Кирил Петков и Асен Василев, и чак тогава би коментирал дали се вписва в същия профил.

На въпрос кога ще бъде внесен Националният план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, Пеканов отговори, че всичко зависи от доста трудните разговори в сферата на енергетиката.

По думите му "всичко друго е изчистено", освен темата за безвъзмездната финансова помощ. Според него грантовете трябва да се увеличат в текущата версия. Всички други проекти са почти завършени, освен в някои технически детайли. Но в сферата на енергетиката предстоят дискусии между Министерството на енергетиката и Европейската комисия. 

Пеканов не пожела да коментира в какви срокове планът ще бъде внесен в ЕК, защото в рамките на няколко седмици ще трябва да се вземат решения, които е трябвало да бъдат взети преди години. Той посочи като пример, че в Националния план за енергетиката и климат е записано, че през 2035 г. България трябва да постигне нула процента на ползването на въглища в енергийния микс, но пътят до там не е зададен. Именно това ще са и част решенията, които трябва да се вземат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика