От БСП искат облекчения за родителите на деца с увреждания

ОFFNews 20 април 2016 в 13:21 1690 1

БСП предлагат да отпаднат съдебни такси и допълнителни разноски когато децата с увреждания навършават пълнолетие и на родителите им се налага да искат по съдебен ред попечителство върху тях.

Те внесоха в парламента промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които предлагат идеята им да се въведе.

Пред журналисти в Народното събрание Корнелия Нинова обясни, че в момента когато едно дете с увреждания навърши 18 години, родителите му вече трябва да го представляват като пълнолетен гражданин, а за да бъде това факт, трябва да минат през съдебен процес за попечителство.

По думите ѝ тази процедура струва между 1500 и 2000 лв., които се дават за съдебна такса, разноски за адвокат, разноски за експертизи. Тя обясни, че за много родители това е непосилна сума, защото "тези семейства получават 240 лв. за детето си, родителите не работят, за да го гледат".

Нинова призова всички политически сили в парламента да се обединят и да приемат това предложение на БСП. „Тези деца и семействата им имат належаща нужда от подкрепата на държавата, която при това и не представлява кой знае какви разноски за бюджета", добави тя.

Нинова коментира и приетото миналата седмица на първо четене предложение на БСП увеличаване средствата за деца с увреждания, които да станат 70% от минималната работна заплата. По думите ѝ няма пречка то да мине и на второ гласуване защото няма да е голям разход за държавния бюджет.

Според нея увеличението на средствата за деца с увреждания ще коства на държавата 7 млн. лв. и тези пари спокойно могат да бъдат взети от двата милиарда лева, които бюджетът за 2016 г. предвижда да бъдат разходвани с решение на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови