Quantcast

Галъп: 60% в БСП искат Нинова за лидер

OFFNews Последна промяна на 23 март 2016 в 13:34 2525 5

Членовете на БСП искат промяна в партията си, сочат данни от експресен сондаж сред леви избиратели на Галъп интернешънъл. Над половината от левите искат БСП да се управлява по нов начин. 

Лидерският избор се очертава като сложен въпрос пред партията. Той обикновено зависи от структурите и тяхното представяне на конгреса, а не толкова от масовите мнения, но все пак си струва да се направи ориентировъчна картина именно на масовите мнения, пишат от Галъп. При открит въпрос кой е подходящ да бъде председател на БСП половината от запитаните гласоподаватели на партията не могат да отговорят. Сред останалите очевидно настроенията за промяна се фокусират в личността на Корнелия Нинова и тя изпъква чувствително пред останалите потенциални кандидатури с близо 30% от споменаванията. Нинова има сериозна преднина пред настоящия лидер на партията и другите познати лица на левицата. Сергей Станишев също запазва добри позиции сред настроенията на левия електорат. 

В закрит въпрос за избор между налични кандидатури 60% отбелязват Нинова, а останалите се разпределят между другите кандидатури за момента. 

В мненията се отразява и разочарованието от сравнително ниските резултата на БСП в поредица от избори. 

Привържениците на БСП са разделени по въпроса дали посоката на партията в момента е правилна, но все пак положителните оценка преобладават – те се споделят в 50% от случаите срещу 41% негативни оценки. В по-широката ниша на левицата обаче негативните оценки преобладават - с 48% срещу 40% положителни. Твърдите привърженици в по-голяма степен са склонни да смятат, че БСП би се справила по-добре от ГЕРБ във властта – 57% от тях смятат така, докато 37% са на обратното мнение. В по-широката ниша обаче мненията са на практика поделени поравно (47% срещу 46%). 50% от левия сектор споделя мнението, че БСП в момента е в изолация. 41% са на обратното мнение. Дори и при самите привърженици на БСП това мнение надделява. Вероятно заради това и почти автоматично (сред над 80% от левитепривърженици) се споделя мнението, че БСП трябва да се обръща към всички избиратели, а не само към левите.

Желанието БСП да се отваря към по-широки социални слоеве се потвърждава и от въпроса за евентуална обща лява кандидатура за предстоящите президентски избори. С две трети от отговорите опцията за общ кандидат за президент с АБВ и други леви формации чувствително преобладава - без разлика между твърдите привърженици и периферията.

В същото време обаче повече от половината от запитаните намират, че политиката на БСП трябва да е ориентирана към Русия, а една трета казват „към ЕС и НАТО“. И тук разликата между електората на БСП и левите привърженици като цяло е несъществена. Резултатите са поредно доказателство за доминиращите русофилски чувства сред различните части левия електорат в България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2016 в 19:43

И двамата са продукт на Дебелия-Пеевски!

23.03 2016 в 14:35

Янаки Стоилов - вечният втори. И сам да се яви на избори - пак ще е втори...

23.03 2016 в 14:09

Кеф! Тъкмо с това поведение и език, ще загуби още поне 25% от по-читавите в БСП.

23.03 2016 в 14:08

Според заглавката , Галап знае имената i даже телефоните на БСП избирателите!? Но пък това е хубаво...

23.03 2016 в 14:05

Офнюз, защо ни занимавате с бабичката ... Нека си умре спокойно тая партия ...