Нинова: Трябва вот на недоверие, управляващите се провалиха в реформите

OFFNews 20 декември 2015 в 11:52 3091 6

„Вотът на недоверие вече е необходим, защото се събра много обществена енергия срещу това управление – протести на майки, на хора от музеи и библиотеки, на МВР, срещу винетките и увеличението на таксите и данъците”.

Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова пред БНТ, като добави, че левицата ще инициира разговори веднага след ваканцията през януари.

„Важно е особено в момента, за да се разбере кой е управляващ и кой опозиция, кой кого представлява и за какво се бори,  с действия, а не на думи”, категорична бе тя.

Според нея управляващите са се провалили всички реформи. „Нито една реформа на управляващите не се осъществи в правилната посока”, обясни Нинова.

По думите й с образователната реформа се взимат до 30% от парите за държавните и общинските училища и се дават на частните. С пенсионната реформа пък се вдигат възрастта и стажът за пенсиониране. Тя подчерта, че здравната реформа и разделянето на основен и допълнителен пакет, оставят много хора извън възможността да имат достъп до здравеопазване.

„Нужна е съдебна реформа, но не е тя това, което се направиха управляващите. Времето го показа с гласуването. Наиграха се, сега е време да седнем и да свършим истинската работа – закона за съдебната власт, НПК и ГПК. Ние ще бъдем активна страна в диалога по тях”, категорична бе тя.

Според Нинова извън тези реформи са се случили и "много други незабелязани неща". Тя обясни, че за управляващите приемат закони, които изтеглят все повече държавата от икономиката, както и такива, които са в "полза на големите и в ущърб на малките". По думите й предложените от мнозинството закони са лобистки.

„Твърдението, че това е единственото възможно управление и няма алтернатива, не е вярно. Има такава и ние го показахме”, категорична бе Нинова. Тя подчерта, че миналата седмица не е имало 15 млн. за майките, а в същия ден правителството е раздало 300 млн. на министерствата за персонал, заплати и бонуси. „Що за политическа арогантност е това”, попита тя.

Нинова коментира и решението на ДСБ да излезе в опозиция, но в същото време да остане част от РБ, които са част от управлението на страната. Според нея това е "политическо безумие и шизофрения".

Социалистката заяви, че явно това е заразно, защото депутат от ГЕРБ е заявил по време на дебатите за здравната стратегия, че тя за нищо не става, но ще я подкрепи въпреки това. Според нея управляващото мнозинство е разкъсвано от борба кой да има повече властови позиции, което води до нестабилност, ежедневни пазарлъци и боричкане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови