Остър завой: ДПС обеща на ГЕРБ пълна подкрепа за оставката на Гешев (обновена)

На България ѝ отива да има министър-председател жена в тези трудни времена, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев

Ружа Райчева 11 май 2023 в 12:00 4165 6

ДПС и ГЕРБ на среща в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

ДПС и ГЕРБ на среща в Народното събрание

Ние смятаме, че има натрупано напрежение в обществото и проблемът с главния прокурор трябва да бъде решен. Затова приветстваме тази ваша инициатива и я подкрепяме. Тя е още повече в унисон с това, че всички партии говорят за съдебна реформа. По тази тема имате нашата пълна подкрепа. 

Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на среща с кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел и представители на партията в сградата на Народното събрание. 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ са поканили ДПС да говорят за възможността от формиране на редовно правителство, защото това е първата задача, която би могла да реши политическата криза и всички кризи, произтичащи от нея. 

Кандидат-премиерът на ГЕРБ и евродепутат Мария Габриел посрещна ДПС с думите, че през изминалите 15 години е работила и постигала резултати с представители на ДПС. Тя подчерта, че в ДПС има много млади таланти и че заедно за отстоявали евроатлантическата интеграция на България. 

"Днес се изправям пред вас със съзнанието за голямата отговорност, пред която сме изправени всички. Затова ключовата дума за днешната ни среща е диалог. Само така, със съгласие по конкретни приоритети с краткосрочен и средносрочен план, можем да заявим какво е добре за България и българите", каза тя. 

По думите ѝ страната най-напред има нужда от работещо правителство. Мария Габриел заяви, че предлага правителство на трите "А-та" - амбиция, авторитет и ангажимент. "Амбиция, че сме способни да съставим правителство, което да създава решение и да ги изпълнява", каза тя.

Като ясен приоритет тя очерта приемането на бюджет за 2023 г., както и съдебна реформа - механизъм за контрол над главния прокурор и реформа на КПКОНПИ. "Можем да стигнем и по-далеч, говорим за Конституционна реформа, но това изисква още много работа", добави Габриел.

Тя потвърди предложението си министърът на правосъдието в нейния проектокабинет да поиска от ВСС освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради уронване на авторитета на съдебната власт

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че на България ѝ отива да има министър-председател жена в тези трудни времена. "Когато имаме важна и отговорна работа се обръщаме към жените в ДПС, нали така, г-жо Хюсменова", обърна се той към своята съпартийка. 

Той заяви, че когато обикаля страната, навсякъде хората го питат дали ще се състави редовно правителство и че се радва, че ГЕРБ са проявили отговорност, предлагайки Мария Габриел за премиер.

След края на срещата Йордан Цонев коментира, че приоритети им съвпадат с тези на ГЕРБ и посочи, че развитието на зелената икономика, високите технологии и осъществяването на правосъдна реформа са техни приоритети от 2017 г.

"Очакваме да бъде съставен редовен кабинет в този парламент. В обществото има тежка умора, че не може да се излъчи редовен кабинет, който да реши проблемите на хората, вече две години", каза той.

Цонев добави, че ако има достатъчно подкрепа за редовен кабинет, ДПС и ГЕРБ ще отидат на лидерска среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-390

6

Козин Човков

11.05 2023 в 23:22

Това е някаква уйдурма.

1236

5

БотоксПутю

11.05 2023 в 16:56

ГЕРБ и ДПС ще правят съдебна реформа? Да им е честито на гласоподаватели и негласоподаватели. Както и се предполагаше, задкулисните преговори са били в основата, а преговорите с ПП и ДП само проформа за да ги набедят в безотговорност.

17439

4

мнение от IP

11.05 2023 в 13:19

Трите ААА на ГЕРБ: Ариел, Амнистия, Аншлус (букв. „свързване“). Моите три: ААА!!!!

2005

1

офф0

11.05 2023 в 12:46

Китодар има по-донри "три А-та"
да се учат от него ГРОБаджийте