Оспорваме сметката за ток, ако е с 50% по-висока от обичайното

OFFNews 04 април 2014 в 09:10 5802 0

Ток

Снимка Noligarh

Със 113 гласа "за", 27 "против" и 32 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за енергетиката, целящи защита на потребителите.

Вносител на корекциите е социалистът Явор Куюмджиев.

Корекциите в закона предвиждат ДКЕВР да може да изменя цените на тока най-много веднъж на три месеца.

Друга важна промяна е, че ако сметката за ток е с 50% по-висока от средния разход за последните шест месеца, електроснабдителното дружество е длъжно да уведоми клиента си, който има право да подаде възражение. Същото правило ще важи и за сметките за газ.

Фирмите-снабдители се задължават "по подходящ начин" да уведомят клиентите си лично, ако възнамеряват да прекъсват стока на някой клиент.

Измененията в закона забраняват таксите, които ЕРП-тата събираха за повторно пускане на тока. Аналогичен регламент е предвиден и за потребителите на газ.

Ако снабдителите влошат качеството на подавания ток или газ за повече от 1/3 месец, клиентът не е длъжен да плати сметката си за съответния месец. ЕРП-то и газоснабдителното дружество дължи и обезщетение за всички имуществени и неимуществени вреди, причинени от влошаването на услугата.

Дебат

От ГЕРБ изразиха притеснение по тази точка, позволяваща на потребителите да оспорват високите си сметки. Според опозицията текстовете на социалистите биха позволили на абонатите да не плащат сметките си през зимните месеци, които традиционно са по-високи от потреблението през предходния период. Партията на Борисов се опасява, че мерките защитават потребителя само на пръв поглед, но всъщност ще внесат хаос в енергетиката и ще утежнят работата на ЕРП-тата.

"Искам да кажа, че ние изпълняваме един от най-важните си ангажименти - защита на правата на потребителите, при злоупотребата с монополно положение. В този дебат много ясно ще проличи кои защитават корпоративните интереси и кои защитават потребителите", каза Жельо Бойчев от левицата и подчерта, че ГЕРБ очевидно са на страната на монополите.

Павел Шопов от "Атака" поздрави вносителите за направените промени, като заяви, че за пръв път от мното години парламентът прави нещо за потребителите, а не за мафията и лобитата.

Александър Ненков от ГЕРБ обвини БСП, че разглеждат промените точно сега, защото предстоят избори. Той изрази съмнение, че текстовете ще минат на второ четене.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че промените на социалистите нарушават баланса между производители, снабдители и потребители. Той бе категоричен, че между първо и второ четене текстовете ще претърпят драстични промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!