Осигуровките на земеделците отново скараха депутатите

Йорданка Веселинова 12 декември 2023 в 12:50 765 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Минималният осигурителен праг за земеделците остава мистерия и след поредното извънредно заседание на бюджетната комисия. Депутатите отхвърлиха както минимален праг от 810 лв., така и предложението на Министерски съвет за 933 лева. Предстои въпросът да бъде окончателно решен в пленарна зала.

Вчера бюджетната комисия разгледа на второ четене бюджетът на ДОО, в който е заложени и максималните и минималните осигурителни прагове. Депутатите след три гласувания така и не успяха да стигнат до консеснус колко точно да плащат за осигуровки земеделците и самоосигуряващите се лица. Заради това въпросният девети параграф от проектозакона бе отложен за ново извънредно заседание на комисията днес.

Вчера Ирена Димова от ГЕРБ-СДС заяви, че осигуровките за земеделците и тютюнопроизводители трябва да се вдигат плавно, а не да се вдигат заедно с увеличението на минималната работна заплата. В проектобюджета е заложено от първи януари догодина минималната заплата да се увеличи на 933 лева. От Министерството на финансите бяха заложили такъв да е минималният осигурителен праг. Това обаче не се хареса на некоалиционните партньори от ГЕРБ и ДПС, които поискаха осигуровките за земеделците изобщо да не се вдигат и да останат 780 лв., какъвто е размерът на МРЗ в момента. На свой ред от ПП-ДБ се съгласиха с аргумента за плавно увеличение на осигурителния праг и предложиха той да стане 850 лева. Това предложение обаче не събра подкрепа.

Днес Ирена Димова направи ново предложение и поиска минималният осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да стане 810 лева. Йордан Цонев от ДПС заяви, че това е справедливо. По думите му обаче самоосигуряващите се лица, сред които и адвокатите, нямат проблем да се осигуряват минимално на 933 лв.

"Нямаме право да оставяме тези хора на социални помощи", каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Той изтъкна, че когато земеделците се осигуряват на нива, по-високи от МРЗ, то социалните им придобивки като болнични, майчинство и пенсии ще бъдат по-ниски. На свой ред Георги Ганев от ДБ изтъкна, че нивата ще бъдат покривани от бюджета и така се стигало до големия дефицит в бюджета на НОИ. По думите му не е справедливо да се правят изключения за един сектор, който плаща по-ниски осигуровки, а после, чрез данъците на всички останали, се компенсира разликата.

Румен Гечев от БСП подкрепи тази теза и заяви, че минималният осигурителен праг за всички трябва да е еднакъв.

При гласуването, четвърто по ред, депутатите отхвърлиха както предложението на Ирена Димова за минимален осигурителен праг от 810 лв., така и текстовете на Министерски съвет за праг от 933 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика