Орешарски разговаря с Путин, Медведеев, Понта и Ердоган

Offnews 07 февруари 2014 в 23:30 2620 4

Премиерът на Русия се е срещнал с българския си колега преди началото на церемонията по откриване на игрите.

Премиерът Пламен Орешарски е използвал визитата си в Сочи за срещи със президента и премиера на Русия, кякто и с още няколко държавни глави.

Първо той е обсъдил с руския премиер Дмитрий Медведев търговско-икономическите връзки между България и Русия, съобщи правителствената информационна служба.

Двамата премиери са се договорили за среща тази година след провеждането на заседанието на Междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество

Медведев е благодарил на Пламен Орешарски за това, че е пристигнал за участие в тържествата по откриването на зимните Олимпийски игри и че с това е показал отношение не само към Олимпиадата, но към Русия и доброто международно сътрудничество.

Двамата премиери са обсъдили състоянието на търговско-икономическите връзки и изразили известно безпокойство от намаляването на стокообмена. Те подчертали, че трябва да се набележат мерки за засилване на икономическото и научно-техническото сътрудничество като в същото време да не се забравя културата и духовността.

Двамата премиери подчертаха големия потенциал в двустранните отношения и особено в областта на търговията, във възможностите за повишаване на българския износ за Русия, в промишленото коопериране, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост. Отбелязани бяха добрите възможности за съвместно сътрудничество в производството за излизане на трети пазари.

В Сочи премиерът Орешарски е провел срещи и с министър-председателя на Румъния Виктор Понта, с министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Състоял се е и кратък разговор с президента на Русия Владимир Путин. Орешарски се е срещнал още с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с президента на Узбекистан Ислам Каримов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови