Опашки за гласуване в Турция въпреки локдауна

OFFNews 04 април 2021 в 18:34 1999 0

Снимка Ömer Evren Atalay Anadolu Ajansı/БТА

За опашки пред изборните секции в Турция съобщава кореспондентът на БТА, въпреки че гласуването протича в обстановка на пълен локдаун в Турция.

Българските граждани в Турция гласуват днес за избор на депутатите в новия 240-членен парламент на република България. Гласуването започна в 7 часа местно /и българско/ време в общо 35 секции в 12 турски окръга.

От Турция са подадени 20 845 заявления за гласуване, близо 6 хиляди повече в сравнение с изборите през 2017 г., когато подадените заявления наброяваха около 15 хиляди.

Секциите са разкрити в окръзите, населени компактно с изселници от България, като най-многочислени са те в Истанбул, Бурса и Измир. Избирателни секции има също в Анкара, Одрин, Текирдаг, Чорлу, Ескишехир, Къркларели, Коджаели, Ялова и Маниса.

В редица секции в Бурса, Истанбул, Измир избиратели са се явили да гласуват още в първия час на изборния ден. В момента се наблюдава голямо струпване на хора в повечето избирателни секции.

Много от изселниците, които в предишни години отиваха да гласуват в България, заради пандемията останаха в Турция. В същото време днес се очаква да се явят за гласуване и хора, които не са подали предварително заявления, като ги попълват пред избирателните секции.
От изселническите организации предупредиха, че секциите ще бъдат недостатъчни предвид броя на подадените заявления.

Изборите за новия български парламент се провеждат в обстановка на пълен локдаун в Турция през този уикенд заради епидемията от коронавируса. Локдаунът, който ще продължи до 5 часа сутринта на 5 април не важи за българските избиратели. Турските власти по места осигуряват безпрепятствено придвижване до и от местата за гласуване на притежателите на български лични документи. Органите на реда имат задължението да осигуряват охраната на избирателите и на местата за гласуване.

Носенето на предпазни маски и съблюдаването на социална дистанция са задължителни в Турция.
Изборният ден се предвижда да приключи в 20 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови