Окончателно: Депутатите ще гледат само "историческия компромис" в зала

Симона Костадинова 30 юли 2015 в 16:52 3084 2

Депутатите приеха временната комисия за промените в Конституцията да се занимава само с консенсусното предложение за корекции на основния закон.

Те редактираха решението за създаването на комисията, като смениха стария законопроект, който беше изготвен от правосъдния министър Христо Иванов и внесен с подписите на 132 народни представители от ГЕРБ, РБ, ПФ и ББЦ, с новия "исторически компромис".

Измененията бяха приети с гласовете на 121 народни представители, 23 бяха "против", а двама се въздържаха. Това се случи без дебати в залата. Единствено червеният депутат Янаки Стоилов възрази срещу предложението. Той подчерта, че още не е изтекъл тримесечният срок, през който първият вариант за изменение на Конституцията може да бъде разгледан в зала.

Така старите и по-обширни предложения бяха оставени да "умрат от естествена смърт", както предрече лидерът на ДПС Лютви Местан още преди партиите да се договорят.

Припомняме, че след едномесечни разговори между премиера Бойко Борисов и парламентарно представените партии се взе компромисно решение първоначалните промени в Конституцията да бъдат ограничени само до три:  разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, засилване ролята на Инспектората на ВСС, както и пряк избор на съответните квоти във ВСС от съдиите и прокурорите.

Очаква се новите промени в Конституцията да бъдат разгледани на първо четене в пленарна зала след ваканцията на народните представители. Според управляващите текстовете полагат основните на съдебната реформа.

Сърбаните 180 гласа за вносители на новите изменения в Конституцията дават възможност текстовете да бъдат приети по бързата процедура, когато дойде време за тяхното гласуване. Според вече приетите правила за изменение в Конституцията, ако на първо четене гласуват повече от 160 депутата, но по-малко от 180, то той може да бъде разгледан на второ четене най-рано два месеца по-късно. На второ гласуване промените се гледат текст по текст, а текстовете, за които са гласували по-малко от 160 депутати, се отхвърлят. След това има и трето, което е за целия законопроект. Вотът ще е поименен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!