Властта събра 180 подписа за промените в Конституцията

Ивайло Анев Последна промяна на 24 юли 2015 в 14:20 5112 10

Снимка БГНЕС

Преговарящите министри и депутати за промени в Конституцията, които ще доведат до исканата от властта съдебна реформа, успяха да съберат точно 180 подписа за новите предложения. 

Новият конституционен проект е с трите консенсусни точки - разделя се ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване на правомощията на Инспектората. 

Подписите бяха внесени в деловодството на парламента от председателя на НС Цецка Цачева и представители на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че подписи под новите конституционни промени са положени от цялата парламентарна група на ГЕРБ, заедно с изключения Здравко Димитров, тази на Реформаторския блок, на Патриотичния фронт, ДПС, включително и Делян Пеевски.

„От БДЦ се подписаха всички без един, който отсъства и е в чужбина. От АБВ има трима депутати, които са се подписали”, поясни той и подчерта, че така са успели да съберат 180 подписа.

Групите на БСП и "Атака" категорично отказаха да участват в преговорите, подчертавайки, че при никакви условия не биха подкрепили поправката в основния закон.

Последният подпис, под номер 180, положи Димитър Делчев, който въпреки дългото бламиране на новите предложения, се съгласи на промените.  

"Съгласих се да положа 180-ия подпис, но това не означава, че ще гласуваме всичко, а трябва да бъдем убедени, че ще се върви към дълбоки реформи", допълни той.

Делчев обясни промяната в мнението си с настояване от лидера на ДБГ Меглена Кунева, която е поела ангажимент към премиера Бойко Борисов да се съберат 180 подписа за промените в основния закон.

Той обяви, че възнамерява да внесе между първо и второ четене всички останали предложение от първия конституционен проект, които отпаднаха при преговорите между ГЕРБ, РБ, ДПС и АБВ тази седмица.

По отношение на сроковете Цачева обясни, че според самия основен закон най-рано обсъждане на изменения може да започне един месец след внасянето на законопроекта.

„Няма пречка комисията във времето от 24 август нататък да започне дебатите за Конституцията", категорична беше тя.

По-рано днес вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова каза, че най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2015 в 19:28

Парламентът работеше и по времето на Иван Костов, като прие необходимите закони за валутния борд и приватизацията, която, макар че сега е много критикувана (с право), положи началото на присъединяването ни към Европа. С неохота ще призная, че парламентът работеше и по времето на Симо Горския, приемайки необходимите закони за присъединяването ни към НАТО и последващото към ЕО. Ще кажете, направили са го по принуда. Сега да не е по-различно? Ако не беше Европейската комисия да бие по ушите Цаци и Догано-Местански цигани, да не би да щеше да се случи нещо?
Прави ли ви впечатление, че подписите са само от проевропейските партии и циганската партия? Руските партии - БСП, Атака и АБВ - не се подписаха, с изключение на трима гоцевисти, само защото са в правителството, а иначе трябваше да го напуснат.

24.07 2015 в 18:24

Част от стар виц:

" - Госпожице, Вие видяхте ли този факт?
- А,не, той ми беше целият вътре..."

24.07 2015 в 18:01

За пръв път от 25 години имаме що годе работещ парламент.
ФАКТ.
А това, че разни КОЙчовци подскачат в търсене на малко медийно внимание, по никакъв начин не омаловажава работата която върши правителството и 43 НС.
ФАКТ.
И въобще, ама въобще не ме интересува КОЙ ще се кичи с реформите, защото ТЕ СЕ СЛУЧВАТ. Бавно, с мъка по български, но се случват.
ФАКТ.

24.07 2015 в 16:36

"Групите на БСП и "Атака" категорично отказаха да участват в преговорите, подчертавайки, че при никакви условия не биха подкрепили поправката в основния закон." - пореден нагледен пример как тези две формации са антибългарски и не работят в интерес на българския народ и държава!

24.07 2015 в 16:35

До PedroBG

Ко стана, ко стана? До вчера Рамаданчо плашеше с разпускане на Парламента, а днеска седна на Местановия, пардон, Догановия. А от ония дни, Боко рече, че не може да даде отговор с какво промените в Конституцията ще доведат до ефективни промени в съдебната система. Е, оти ручахме жабетата? Каквото кажат от Сарая, това става, нещо да не ти е ясно?

24.07 2015 в 14:58

И сега какво следва? Баламосваха ни цяла година, направиха компромиси с всичко на цената да няма нови избори и да се запази коалицията и ще чакаме евентуално още 4-5 години...

Ясно е че волята на народа не е толкова важна така или иначе алтернатива няма и при нови избори пак ще са същите но с променени проценти.

ФАКТ е че ако РБ не бяха се съгласили да отстъпят следващите избори ГЕРБ нямаше да минат и 15% и коалиция нямаше да има с кой да се направи и сценарият е труден. В момента забелязвам в нета всячески опити да се прехвърли единствената вина в РБ игнорирайки факта, че ГЕРБ превърнаха реформата в това, което е - една "клечка за зъби" даже Яне снощи им писа слаб в ефир и заяве, че след 2 години ще дойде пак и ще каже "Това го направи реформата на Кънев" представете си как задружно ги разклатиха. Ама нищо така или иначе вече е късно chill now.

24.07 2015 в 14:55

Властта показа, че се намира в силна зависимост от чужди интереси

24.07 2015 в 14:53

Делчев е отнесъл няколко шамара в тоалетната.

24.07 2015 в 14:52

С малки стъпки и повече кютек русофилистичните комуноиди биват изринати от Конституцията, от Парламента и от Държавата.

А платените Позитански смръдливковци могат да се сгодяват с който си искат!

24.07 2015 в 14:40


"Сго-дих-ме-се, сго-дих-ме-се!" - както казваше Седларов. Ха, да ни е честито!