АБВ ще има само един подпис под новите промени в Конституцията

Симона Костадинова 24 юли 2015 в 11:19 3510 2

"АБВ ще има един подпис в тази листа, освен ако нещо не се наложи, ако не достигнат един или два подписа, но това е въпрос на технология".

Това заяви председателят на АБВ Георги Първанов пред журналисти в Народното събрание.

Причината за това решение е, че от партията вече били казали "да" на отпадналото предложение разделянето на прокурорската квота във ВСС да бъде 6 члена, излъчени от магистратите, и 5 - от Народното събрание. Това беше искането и на ДПС. Реформаторите обаче бяха твърдо против това и вчера се стигна до консенсуса разпределението на квотите да 6:6.

Попитан дали случилото се вчера е знак да промяна в управляващото мнозинство, Първанов отговори: "Не зная каква е цената на историческия компромис между ДПС и Реформаторите".

Първанов обясни, че подписът под промените в конституцията, който ще е на председателят на парламентарната група на АБВ, партията дава знак, че остава в дебатите по промените.

"Възможно е на първо четене да гласуваме „за“, но със сигурност на второ четене, когато става дума за втория пункт - за това разпределение на колегиите, ние ще бъдем против, освен ако нещо не се случи дотогава“, каза лидерът на АБВ.

Ако АБВ не подкрепи на първо четене промените в Конституцията, то няма как да се съберат необходимите 180 гласа, за да се приеме законопроектът по бързата процедура. Според вече приетите правила за изменение в Конституцията, ако на първо четене гласуват повече от 160 депутата, но по-малко от 180, то той може да бъде разгледан на второ четене най-рано два месеца по-късно. На второ гласуване промените се гледат текст по текст, а текстовете, за които са гласували по-малко от 160 депутати се отхвърлят. След това има и трето, което е за целия законопроект. Вотът ще е поименен.

Пред журналистите Първанов каза още, че събирането на подписката за питане на КС дали текстовете са законосъобразни до КС показва, че вносителите не са уверени, че се прави нещо редно.

„Нещо повече аз твърдя, че това не е редно от морално-политическа гледна точка, защото ние сме противници на това „полит-комисарите”, които политиците избират в съответните колегии, да доминират или както е в случая с този проект - да имат възможността да блокират прокурорската квота“, обясни Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!