Иванов: Не виждам поражение в новия проект за промени на Конституцията

Симона Костадинова 24 юли 2015 в 16:50 3243 2

"Не мога да видя какво поражение има в това една от централните мерки в стратегията – разделянето на ВСС да бъде днес подкрепена от 180 вносители. Трудно ми е да го различа като поражение, но не това е важното".

Това заяви правосъдният министър Христо Иванов пред журналисти в Народното събрание по повод внесения днес нов законопроект за изменение на Конституцията.

По думите му новият законопроект съдържа най-важните неща, които ще са добра основа на съдебната реформа. Той бил "необходима стъпка по пътя към необходимата реформа".

"Препоръката, която има от ЕК, е реорганизация на ВСС. За да можеш да го направим ни трябваха тази част то конституционните промени, които се съдържат в законопроекта, а оттук нататък ще я завършим и доизградим с промени в Закона за съдебната власт", обясни той.

Според него случилото се през последната седмица е нормална част от политиката в една демократична страна. Разговорите между ГЕРБ, ДПС и РБ заявките след тях, които оставиха усещането за политически пазарлъци, също били "демокрация".

"Вижте, разбирам. Винаги остават такива впечатления. Ако беше еднократно решението, щяха да кажат, че предварително е имало някакъв скрит пазарлък. Когато разговорите се случват пред вас, остава впечатлението за пазарлъци", обясни Иванов.

Той подчерта, че не се е отказал от останалите промени, които бяха заложени в стария проект за промени в Конституцията, но за да се случат, трябвало да се намери подкрепа.

Иванов коментира и оценката на премиера Бойко Борисов, че се е наложило да се намеси в преговорите, защото разговорите не са вървели, а партньорите му не са се оправяли сами с думите:

"Очевидно, без личният ангажимент на премиера на лидерско ниво нямаше да се случи този пробив. Така че аз мога само да съм му благодарен за неговата ангажираност. Имали сме много разговори, включително през изминалата седмица. Коментирали сме всичко, което е необходимо", заяви Иванов.

"Аз лично мисия, че на този етап това е възможният добър резултат", обясни Иванов по повод новия законопроект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови