Депутатите сезираха КС за промените в Конституцията

Симона Костадинова 29 юли 2015 в 15:20 3256 2

Новият проект за промени в Конституцията, който беше внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и трима депутати от АБВ, днес е внесен в Конституционния съд.

Той е внесен с над 100 подписа от народни представители от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ и БДЦ.

Депутатите са поискали от КС задължително тълкуване на две от предложените изменения. Единият въпрос е дали ще е промяна на формата на държавното управление разделянето на ВСС на две колегии, а другият- дали в прокурорската колегия може да има равен брой членове от магистратската и парламентарната квота.

Още когато беше постигнат "историческият компромис", едно от условията за събирането на необходимите 180 гласа беше между първо и второ четене на промените в Конституцията, КС да се произнесе дали готвените промени не противоречат на закона.

Очаква се новите промени в Конституцията да бъдат разгледани на първо четене в пленарна зала след ваканцията на народните представители. Според управляващите текстовете полагат основните на съдебната реформа.

Сърбаните 180 гласа за вносители на новите изменения в Конституцията дават възможност текстовете да бъдат приети по бързата процедура, когато дойде време за тяхното гласуване. Според вече приетите правила за изменение в Конституцията, ако на първо четене гласуват повече от 160 депутата, но по-малко от 180, то той може да бъде разгледан на второ четене най-рано два месеца по-късно. На второ гласуване промените се гледат текст по текст, а текстовете, за които са гласували по-малко от 160 депутати, се отхвърлят. След това има и трето, което е за целия законопроект. Вотът ще е поименен.

Припомняме, че първоначалното предложение за промени в Основния закон беше силно орязано. Правосъдният министър Христо Иванов обаче смята, че и консенсусните текстове са добра основа за реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови