Очаквано: Парламентът преодоля ветото на президента

Елица Мартинова 04 март 2014 в 15:13 4533 18

Пленарна зала

Снимка БГНЕС

Със 138 гласа "за", 80 "против" и без "въздържал се" Народното събрание гласува повторно текстовете на новия Изборен кодекс, с което преодоля ветото на президента.

Въпреки възраженията на Плевнелиев депутатите не внесоха корекции в текстовете.

Филип Попов от "Коалиция за България" подчерта, че ветото е политическо, а в мотивите липсват каквато и да е правна логика.

Янко Янков от ДПС коментира, че уважението към дадена институция се базира "на това какъв публичен продукт продуцира".

"Ветото на президента трябваше да се отнася до съвсем други текстове - за тези, които в противоречие с българската Конституция, лишават голяма част от българските граждани от активно избирателно право", каза Янков.

Червеното острие Мая Манолова заяви, че ветото е сериозна грешка на Плевнелиев, който, по думите й, се е вслушал в ГЕРБ и в неправителствени организации с ограничен кръг на влияние.

"Това е вето заради самото вето. Продължение на откровената позиция на президента за непризнаване резултатите от парламентарните избори, за оттегляне подкрепата от правителството (...) и за поддържане на напрежение между институциите", каза Манолова.

Единствено ГЕРБ подкрепиха корекциите на президента.

"В последния момент ще приемем много важни промени, които да регулират изборния процес. Отново в последния момент ще изберем ЦИК. Изказвам своите предположения, че в рамките на следващите дни ще изберем за по-малко от един ден членове на ЦИК без каквато и да е прозрачна процедура", каза Красимир Ципов от ГЕРБ.

Той критикува и регламента за преференциите при вота, като заяви, че на практика избирателите няма да могат да пренареждат партийните листи.

Дебатът около ветото премина в спор организирания референдум за изборното законодателство.

"Някои от партиите, които имат притеснения, си търсят чудодейна виагра, която да им вдигне резултатите, като привиждат в референдума възможност за повишаване на активността и собствените им изборни резултати", посочи Мая Манолова.

От ГЕРБ отвърнаха, че не са изненадани от недоволството на БСП спрямо възможността за референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!