Мая Манолова: Ветото на Плевнелиев върху Изборния кодекс ще падне

OFFNews 03 март 2014 в 14:17 3236 8

Мая Манолова

Ветото на президента върху новия Изборен кодек ще бъде отхвърлено утре в Народното събрани – това каза днес в Кюстендил зам.- председателят на парламента Мая Манолова, цитирана от Дарик.

„Той е последователен в намерението си да пречи на влизането в сила на новия Изборен кодекс. Евроизборите ще се проведат по новите изборни правила, защото такова е очакването на хората. Новият кодекс не е съвършен, но със сигурност създава една по- добра уредба срещу купуването на гласове и контролирането на вота . Ангажиментът ни е честни избори и това е, което постигнахме с кодекса", заяви червената депутатка.

Манолова задочно нахока президента, определяйки мотивите за ветото като несъстоятелни и каза, че очаква утре всички те да бъдат опроверган на извънредното заседание на парламента, „за да няма и капка съмнение, че това, което предлагаме като нов изборен регламент е най- доброто, което в момента са в състояние да приемат партиите, които са в парламента".

Изборният кодекс беше окончателно приет на второ четене на 21 февруари, а още преди това Плевнелиев предупреди, че ще наложи вето. Президентът оспорва няколко конкретни текста - за преференциалния вот, за машинното гласуване, за процедурата на избор на Централната избирателна комисия (ЦИК) и за методиката за разпределяне на мандатите от парламентарни избори.
Във вторник първо - в 10 ч., ще се събере на заседание Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс. Заседанието на парламента ще започне в 13 ч. За преодоляване на ветото и повторното приемане на текстовете трябва да гласуват поне 121 депутати. Очаква се те да бъдат събрани от БСП, ДПС и "Атака", които подкрепиха оспорваните текстове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови