Изборната комисия преодоля ветото на Плевнелиев

Елица Мартинова 04 март 2014 в 12:06 2443 4

Мая Манолова

Снимка Сергей Антонов

Временната комисия за приемане и обсъждане на нов Изборен кодекс преодоля ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху новите текстове в края на миналата седмица.

С 12 гласа "за" - от депутатите на "Коалиция за България", ДПС и "Атака", и 4 "против" Комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс прегласува без промени текстовете, по които държавният глава имаше забележки.

Забележките на Плевнелиев касаят три теми - отпадането на електронното гласува от разстояние, фактът, че се отнема правото на президентва да назначава ръководство на ЦИК, и отмяната на активната регистрация, която би могла да помогне за изчистването на списъците от т. нар. "мъртви души".

Мотиви

Част от мотивите на Плевнелиев по темата са:

Електронното дистанционно гласуване ще повиши избирателната активност, ще даде по-голяма възможност на българите зад граница да упражняват правото си на глас, ще улесни и хората с трайни увреждания по време на избори. Не приемам тезата за противоречие на електронното гласуване с Конституцията. (...)

Отново се отлага решаването на проблема с избирателните списъци. Една от възможностите за преодоляване на този проблем е да бъде направена крачка към активната регистрация на избирателите.(...)

Намерението на законодателя членовете на ЦИК да бъдат пълноценно ангажирани в изборния процес не е проведено докрай. Препоръчителният характер за вида образоване на членовете на ЦИК и липсата на изискване за професионален опит не гарантират, че ще се конституира професионален орган. През последния четвърт век българският президент е назначавал целия състав на централните комисии след консултациите с политическите партии.

Президентската институция е призвана да търси баланс и консенсус между политическите субекти.

Дебат

По време на заседанието Манолова заяви, че според нея мотивите на президента са несъстоятелни. По повод съставянето на ЦИК червеното острие коментира, че текстовете са съобразен с препоръките на международните наблюдатели, ПАСЕ и ОССЕ. Тя даде пример с Австрия, Швейцария и Германия, където аналогичните на ЦИК органи се избират от парламента, а на някои места - и с участието на правителството.

Във връзка с критиките на Плевнелиев, че в новия кодекс липсат ясни изисквания за членовете на ЦИК, Манолова заяви: "Не е определящо условие изискването за висшето образование на членовете на ЦИК за тяхната експертиза по провеждането на избори.

От ДПС пък отбелязаха, че към мотивите си президентът е пропуснал най-съществените текстове, които заслужават критика.

"Росен Плевнелиев, считам, че е сляп и глух, когато става въпрос за съзнателно нарушаване на Конституцията според нас, и няма нито коментар в тази насока", каза Мустафа Карадайъ (ДПС), визирайки изискването за уседналост, което остана в Изборния кодекс въпреки острите възражения на ДПС.

От "Атака" пък дори заявиха, че ветото на Плевнелиев е "чисто политическо". Павел Шопов съзря опит за заиграване със сроковете.

"Толкова политическо, колкото не може никога да бъде едно вето на президента, който трябва да бъде по-обективен. Въпросът с това вето е в това, че то е част от по-голям план - да не се приеме ИК и предстоящите избори да минат по стария кодекс. Този план се разгръща вече няколко месеца и а-ха да успее, защото кодексът се прие в последния момент", каза Шопов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!