Мая Манолова: Ветото на Плевнелиев е изсмукано от пръстите

OFFNews 04 март 2014 в 09:30 4159 12

Мая Манолова

Ветото на президента върху новия Изборен кодекс е смешно и изсмукано от пръстите. Той наложи вето заради самото вето, а не с идеята да предложи нещо съществено.

Това обяви пред TV7 зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова по повод ветото, което наложи президентът Росен Плевнелиев на часто от новия Изборен кодекс.

„Изборният кодекс не е съвършен, но е крачка напред в провеждането на избори в България. Мажоритарният вот го обсъждахме с много от гражданските организации и те промениха мнението си", обясни Манолова по повод предложението на Плевнелиев изборната система да бъде сменена от пропорционална на мажоритарна.

Едни чисто мажоритарни избори ще вкарат в парламента ГЕРБ, БСП и ДПС. В новия Изборен кодекс има елемент на мажоритарност с 5% преференция. Този праг ще важи на евроизборите на 25 май. Толкова нисък праг не е приемал никой. Това е смело решение, което се случва за първи път. За следващите избори преференцията ще стане 7%”, обясни Манолова.

Всъщност за националните избори прагът е 7%, но всяка листа без преференциален вот се брои за преференция за водача и така на практика той не може да бъде изместен.

Бетонирането на водачите на листи стана по настояване на ДПС. Това обслужва малките партии като тях, които вкарват по 1-2 кандидати от листа.

"Всички видяхме как се правят избори по гербески – и президентски, и парламентарни. Вече изборите ще бъдат много по-нормални и честни”, коментира още Манолова.

Очаква се парламентът днес да прегласува оспорените от Плевнелиев текстове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!