Обрат в ГЕРБ: Желязков нямал нищо против Асен Василев да е министър на финансите

OFFNews 30 април 2023 в 10:48 3491 2

Росен Желязков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Росен Желязков

Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите, защото само участието в управлението на финансите, които в последните две години са докарани в това състояние, е гаранция за излизане от ситуацията с носенето на отговорност.

Това заяви председателят на Народно събрание Росен Желязков пред bTV, след като само преди два дни началникът му в ГЕРБ Бойко Борисов пожела в евентуалното правителство да не участват съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

"По-подготвен от мен за премиер няма. Аз обаче се дръпнах. Да се дръпнат и Кирил и Асен", каза Борисов.

Според Желязков обаче правилното било Василев да е в кабинета, "а не да се стои в засада и да се коментират чужди грешки, без да се виждат собствените".

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е "сговорчив и има огромното желание да има резултат" от преговорите с ПП-ДБ за правителство. Подходът му не трябвало да се тълкува като "слабохарактерност".

"Много добре знаем, че сме първа политическа сила и на следващите избори пак ще бъдем, но не лежим на тази слава и по никакъв начин не искаме нашите колеги да считат, че подкрепата на ГЕРБ е индулгенция за ГЕРБ", добави Желязков.

Председателят на парламента увери, че ГЕРБ иска стабилно управление и споделена отговорност в изпълнителната власт.

Ако същото бъде декларирано от ПП-ДБ, щяло да се говори за имена на премиер и министри.

"Няма да налагаме стигма върху нито едно име", обеща Желязков.

„Горе-долу имаме яснота за част от структурата и поименния състав на идеите на колегите, с които продължаваме разговорите по политики. Надяваме се, че до вторник ще имаме някаква яснота по техните виждания (б.р. на ПП-ДБ)“, добави Желязков.

За ГЕРБ е важно към момента, в който ще получат първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, да е ясно името на кандидата за министър-председател. Това щяло да е политическо послание за възможностите за съставяне на кабинет с този мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

30.04 2023 в 15:49

Редно е да изберат за премиер най-подготвения, дето се е дръпнал и всичко да приключва. Той знае как да ни "оправи" - с 200.

1000

1

PaulPierce

30.04 2023 в 13:08

пред Винету опциите май са правителство с ПП или Магнитски :)
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков