Борисов иска кабинет с мандат 4 години, но без Петков и Василев. Ако те участват, ще има и хора от ГЕРБ

"План Б" е бюджет и нови избори, разкри лидерът на ГЕРБ

Йорданка Веселинова 28 април 2023 в 09:39 6682 13

Борисов дава изявление в НС

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Бойко Борисов

Бойко Борисов иска кабинет с мандат четири години, но в него да не участват лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Ако те са част от правителството, то министерски кресла трябва да има и за изявени политически фигури от ГЕРБ като Томислав Дончев и Делян Добрев.

"По-подготвен от мен за премиер няма. Аз обаче се дръпнах. Да се дръпнат и Кирил и Асен", каза още той.

Това заяви пред журналисти рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Изявлението му е по повод тиражираните в медийни публикации имена на министри в проектокабинет на ПП-ДБ. Сред тях са Кирил Петков - вицепремиер за службите и Шенген, Николай Денков - премиер, и ген. Атанас Атанасов - вътрешен министър. Според Борисов тези имена тестват общественото мнение, но не са обсъждани с ГЕРБ. Той заяви, че тези номинации са неприемливи. Вчера обаче Борисов каза, че ако ГЕРБ и ПП-ДБ се договорят за управленската програма, то имената нямало да имат значение и дори Петков би бил приемлив за премиер.

Промяна в позицията на Борисов има и по отношение на бюджета. Доскоро той твърдеше, че парламентарната му група няма да подкрепи бюджет, ако зад него не застане редовен кабинет. Днес Борисов е категоричен, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да приемат поне план-сметката за 2023 г., а след това, ако не са се разбрали за редовно управление - да отиваме на нови избори. Ако се стигне до такива, това ще са шестите избори за последните две години.

Промяна има и в тиражирания от самия него "план Б" - ако допреди седмица той заявяваше, че ще води разговори с останалите парламентарни групи, то днес заяви, че коалиция с ДПС и БСП няма да се прави. По думите му от днес "план Б" е бюджет и избори.

Лидерът каза още, че би било безотговорно, ако проектобюджетът на МС се отхвърли и се иска от кабинетът да внесе нов. Тази теза вчера бе подхваната от Асен Василев след срещата в Министерството на финансите с ГЕРБ-СДС. По думите му това демонстрирало желанието на Василев "да се скрие от провала на финансовата си политика".

На този фон представители на ПП-ДБ запазват мълчание. Спряганият за вътрешен министър Атанас Атанасов отказа коментар, а Даниел Лорер бе лаконичен: “Слухове не коментирам. На този етап имена в коалицията не са обсъждани.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

13

БотоксПутю

28.04 2023 в 21:47

""По-подготвен от мен за премиер няма. Аз обаче се дръпнах. Да се дръпнат и Кирил и Асен", каза още той.

Това заяви пред журналисти рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "

"Вчера обаче Борисов каза, че ако ГЕРБ и ПП-ДБ се договорят за управленската програма, то имената нямало да имат значение и дори Петков би бил приемлив за премиер."

Как може да има договореност с такъв тъпанар?

1730

12

Ivan

28.04 2023 в 20:01

Делянчо, една от звездите на дрийм тима на борисов....Същата шушумига, делянчо го спипаха да кадрува по роднинска линя и във връзка с ГЕРБ у Хасково. Кадруване, свързано с организирано присвояване на средства по европейски проекти! 12 годин крадаха, както и кърджалии не са крали у българско!! Месеци протести....Тарикатинът се кри у джипката по села и паланки....И този идиот се издтъпани и в очите ни го каза- нема по-подготвен от Мен!!! От другага страна стоят рублоядът Костя и каката от Крушовица, плюс дислексираният турчин с български корени Карадаяъ. Ще ни разгонят фамилията!!!

900

11

Porr

28.04 2023 в 18:19

Той бил най-подготвен. Да не си е поръчал шкафче с много чекмеджета. А и защо се сравнява с Василев и Петков? Да не би да е научил и нещо друго освен "конграчулейшън".

1040

10

Wild Turkey

28.04 2023 в 13:18

Борисов иска кабинет с Борисов

17439

9

мнение от IP

28.04 2023 в 12:30

Бабикян каза, че Борисов прави "опит бавно да свари жабата". Законодателна програма, управленска програма, я сега дайте правителство. А!! Ама то без нас сте го наредили...Но Борисов не е случил на жаба този път, надявам се.

22548

8

dolivo

28.04 2023 в 12:28

гледайте ся, понеже нямат мнозонство, ще сложат някой друг, ще плюят и блокират, за да може на следващите избори, да вземат повече.

Това е играта, имидж и предизборна кампания от парламентарната трибуна - в Бг това е игра контра, щото българина средния е критикар и сеирджия

14469

7

случайно прочетох

28.04 2023 в 11:56

Тоя пак искал...
Те в селото не го пускат, той за поповата къща пита :–))))))))))))

-1655

6

ob1

28.04 2023 в 11:51

Не бойте се, гербаджийчета, ОПГ-то няма да изчезне... поне не веднага. Все още можете да идете да пипнете на тиквата мускула :)

11462

5

dardorel

28.04 2023 в 11:25

Да не забравите да предложите Бойко Раzzков поне за вътрешен министър и Rowdy The Gel - министър на спорта.В някой от предните ми коментари ви пуснах линк към резултатите в техните избирателни райони - съответно Перник и Плевен.Изчегъртали са ги...