Областният на Бургас: Оградата на границата е скъпа заради трудния терен

OFFNews - Бургас 30 септември 2015 в 18:37 1787 2

Вълчо Чолаков

Труден, планински терен, без пътища, сложност на съоръжението - така областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни оскъпяването на оградата, която се изгражда на българо – турската граница в сравнение с досега построената.

Губернаторът каза, че заради спешността законът бе променен и възлагането на обществена поръчка в случая е отпаднало. Фирмите са избрани по няколко признака. Те са с опит при изпълняването на поръчки в областта, били са коректни в работата си, твърди Вълчо Чолаков.

Друг мотив е и това, че част от дейностите ще трябва да се дофинансират от самите фирми, докато получат плащането си. Причината е, че част от средствата за строежа на оградата са предвидени от тазгодишния бюджет, а останалите – от този за 2016 г.

Относно оскъпяването на проекта бургаският областен управител добави:

Самият проект, на предходното съоръжение, е извършван на база на топографски карти. Тоест – геодезисти и проектанти не са ходили на място да видят какъв е теренът. Съоръжението, като размери и като начин на изпълнение, се различава. Освен това, при нас, като терен, е най-сложен в сравнение с трите области. В Малко Търново има терени, които са с наклон като на черна ски – писта. В тази стойност, която е включена в договора, е не само съоръжението, но изграждането и на път.

Областният управител добави, че на много места няма изградени и пътища до границата. Поддръжката на оградата не е включена в цената. Съоръжението е с гаранция 5 г., в която влиза ангажимент на фирмата, която го е изградила, да го поддържа, ако има дефект по него. Всичко друго е задължение на държавата.

Вълчо Чолаков подчерта, че няма да се притеснява, ако бъде обвинен, че са избрани конкретни фирми – близки до властта.

Коя фирма с кого и как е свързана, това не сме изследвали и не ни е това работата. Убеден съм, че сигурно няма да има фирма в България, която да е с възможностите да изпълни това съоръжение, да се подпише договор и да не се намери причина или връзки, които да породят какъвто и да е било коментар“, каза Чолаков.

Към момента се работи и в трите участъка на съоръжението – край Средец, Звездец и Малко Търново, добави Вълчо Чолаков. Очаква се оградата в областта да бъде завършена около февруари следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!