НС остави за догодина исканата от 'Възраждане' комисия за COVID мерките

Йорданка Веселинова 23 декември 2021 в 14:13 2605 0

В последния си работен ден за тази година депутатите за пореден път спряха ентусиазма на "Възраждане" за създаване на временна комисия за противоепидемичните мерки. Причината - времето отново не стигна за гласуване заради дълги изказвания против мерките от страна на депутатите на Костадин Костадинов. 

Лидерът на "Възраждане" вчера заплаши, че ако бъде въведен зелен сертификат за депутатите, то неговата парламентарна група ще влезе в Народното събрание с всичките си избиратели. В типичния си стил Костадинов заговори за "революция" и "пряка демокрация".

Това изказване беше по повод предложението му за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19.

Той настоява тази комисия да заседава три месеца, през които да провери колко са заразените българи от началото на пандемията, как са се заразили и как е установено това; колко са средствата за клинични пътеки за лечение на COVID-19, колко са случаите на отказан преглед, преглед на договорите за доставка на ваксини, колко са ваксинираните българи и какви са страничните ефекти от ваксинирането и носенето на маски, както и изследване на вируса и наблюдение на ваксинираните от "български научни заведения или университети"; той настоява още за изследване на ефекта от противоепидемичните мерки, ефекта им върху психиката и довели ли са те до самоубийства и депресии.

Проектът днес беше представен от Елена Гунчева от "Възраждане". Освен типичните възгласи за "слухове" и "нередности" около вируса и ваксините, тя коментира, че "тези, които искат да правят промяна, вече не са в залата". В този час по-голямата част от народните представители не бяха на парламентарните банки, но местата в средата, където седят депутатите от ПП, беше пълна.

След тази забележка на трибуната се изредиха няколко от депутатите от партията на Костадин Костадинов, които последователно убеждаваха колко важно е създаването на такава комисия. Според "Възраждане" само тази комисия би дала необходимите отговори и цялостна информация за вируса и ваксините. Те твърдят, че ако тя не се създаде, всички обещания на премиера Петков за широка информационна кампания биха били лъжи. Антон Тонев от ПП го репликира, че точно днес министър-председателят проведе дискусия за ваксините и коронавируса, видео от която е публикувано онлайн.

"Не е странно, че някои хора вярват, че земята е плоска, странно е , че се налага отново да го обясняваме", иронично отбеляза той.

Костадин Костадинов се включи в дебата и заяви, че "в науката не се вярва, а се доказва".

Емил Георгиев от БСП призова колегите си от групата на Костадин Костадинов:

"Не си правете майтап, това е нещо страшно."

Той заяви, че всеки ден "Възраждане" прави изказвания, в които личи неуважение към починалите от коронавирус българи и към техните близки. Георгиев коментира, че антиваксърските призиви могат да доведат до препълване на болниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови