Премиерът разговаря с проф. Аргирова: СЗО заговори страните с ниско ниво на ваксинация да бъдат в отделна зона

OFFNews 23 декември 2021 в 10:18 16670 6

Има опасност България да се превърне в ковид гето. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова в разговор с министър-председателя Кирил Петков. 

В края на април-май в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче, изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане ковид гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес", каза проф. Аргирова.

Разговорът бе излъчен на страницата във фейсбук и разпространен от "Продължаваме промяната". 

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, казва още проф. Аргирова. Тя обясни, че хора със сериозно наднормено тегло са действително много по-изложени на действието на вируса.

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация (СЗО) се лансира идеята за страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. Нещата са изключително сериозни, каза проф. Аргирова.

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже "не искаме да сме ковид гето".

Това зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Малкият бизнес не може да бъде непрекъснато подпомаган, каза Петков. И добави: Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде ковид дестинация. Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика", заяви Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

4

ваксиниран

23.12 2021 в 13:19

Човек, добре ли си? Умират по един самолет хора на 2 дена.