Новият екоминистър обеща прозрачност и край на безконтролните строежи

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2014 в 10:51 2792 3

Ивелина Василева

Диалог, прозрачност и прекратяване на безконтролните строежи, обеща новият министър на околната среда и водите Ивелина Василева пред bTV.

Протестите се предизвикват от липса на информация, от липса на прозрачност и диалог, от липса на допитване но експерти и до академичната общност, посочи Василева.

Василева обеща в работата си да разчита на диалога и постигането на баланс по екологичните теми.

Няма начин забраните да са пълни и трябва да се върви към устойчиво развитие, но няма да допускаме незаконни действия и безконтролни строежи, подчерта тя.

Екоминистърът обясни, че в момента министерството има като приоритет обявяването на защитените зони по местообитания, за което срокът е в края на тази година. Освен това – да се утвърдят специализираните карти на дюните и да се помогне на общините по места за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва.

Отменена е спорната заповед за застрояването на Карадере, без да е направена екологична оценка. Сезирана е и прокуратурата за това, че през 2005 г. е утвърден подробен устройствен план без екологична оценка, напомни Ивелина Василева.

Тя допълни, че според нея няма основания за падане на мораториума за добива на шистов газ от 2012 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 20:30

Продажна, което не е нещо ново, но и много проста! Само да я гледате как се храни, когато мисли, че никой не я вижда! Прасе! Щкембето и гони И може да настигне Дилян Пеевски а от екология разбира колкото Пеевски от ДАНС! Скоро май за нея ще има #KOЯ след #KОЙ. Страшно проста кака от Странджата! Алчна и лакома! Беше някаква секретарка, техническа, в тимаджийските структури и както се случва в България често, казват - "дай да издигнем проста кака или тъпанар, че да ги командваме лесно" обаче тъпанаря прегриза гърлото на демокрацията (Филип Димитров) а тази кака би текмето на благодетелката си, дето я взе от улицата. Само и гледайте сеира! А тази проруска свирка със шистовия газ ще изяде главата и на Борисов. Шкембелиева още не си е седнала на стола, а вече обеща на Путетата да саботира проучванията за шистов газ. Къде стана експертка по екология странджанското прасе, като ходеше да бърши праха на мебелите в офиса на Желев ли?

09.11 2014 в 13:25

А това, че направи свирка на Путин казвайки, че няма да се пипа мораториума за шистов газ?

OFFNews пак се метнаха по лайняната пързалка.
Гадост...

09.11 2014 в 11:33

Прекрасни обещания-дано има силата и волята да ги реализира.Харесва ми това за диалога....да се вслушат в мнението на хората,защото свръхбетонът вече отвращава всички.Това,което се сътвори във времето-заменките,убийството на българското Черноморие,безконтролното унищожаване на Гората и Планината,трябва незабавно да бъде стопирано.
За да остане за бъдещето поне малко от онази прекрасна българска природа,която някои от нас все още помнят.