5800 подписа срещу застояването на Карадере

ОFFNews 08 септември 2014 в 17:44 1665 0

Общо 5800 подписа внесоха граждани в кабинета срещу застрояването на Карадере и за опазване му като едно от последните кътчета дива природа по Черноморието.

Представители на инициативен комитет "Карадере" и гражданската инициатива "Да спасим Карадере" са внесли подписката, в която са се включили граждани от цялата страна.

На срещата в Министерския съвет са присъствали координаторите на подписката Виктор Викторов и Елица Стоичкова, администраторът на фейсбук група "Да спасим Карадере" Люба Батембергска, биологът Петко Цветков от ПП "Зелените" и доброволци на инициативата.

Шефът на кабинета на Близнашки - Георги Георгиев, и двама от икономическите му съветници са приели подписката.

Вносителите са припомнили факта, че местността попада в обхвата на две зони от европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" и има висока консервационна стойност.

Те смятат, че решението за предоставяне приоритетен инвестиционен клас на проекта за застрояване на Карадере от "Мадара Юръп" е взето в разрез с изискванията на закона за насърчаване на инвестициите. Освен това обслужва лобистки интерес на фамилията Станишеви. Според тях Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев, е заинтересован съдружник в архитектурното му проектиране.

От кабинета са поели ангажимент да се свържат с Министерството на околната среда и водите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews