Нинова към Станишев: Няма нужда човек да съчетава всички постове. Да отворим ветрилото за други българи

OFFNews 18 март 2019 в 22:38 2203 1

"Много е важно да умееш да губиш достойно - да излезеш и да заявиш, че е имало заседание и органите на партията са избрали друг, защото може би са преценили, че той е по-добър. Достойнството си личи най-много в тези моменти."

С тези думи председателят на БСП Корнелия Нинова коментира пред БТВ избора за водач на листата на партията за европейските избори. Според нея системата на избор е била възможно най-прозрачна, пред цялата зала.

Друго е тревожното за мен. Заради надпартийна кауза - като осигуряването на честни и прозрачни избори, от БСП напуснахме парламента и събрахме около себе си много НПО-та и извънпарламентарни партии, които ни подкрепиха. И ние ще продължим тази битка. Точно в този момент да използваш тази манипулация, за да внушиш, че БСП не прави честни избори, според мен е непочтено - към партия, която те е правила депутат, евродепутат, президент на ПЕС. Аз не разбирам тези действия, но сигурно самоунижението може да продължи - то няма край, твърди Нинова.

По думите й със Станишев имат принципни различия за провеждането на политика. Тя даде пример - лидерът на ЕНП се е отказал от евродепутатското си място, а същата е ситуацията и при АЛДЕ. "В моята представа за политика няма нужда човек да съчетава всички постове. Нека да отворим ветрилото за други българи", призова председателят на БСП.

Тя коментира, че в Европа има неписано правило за несъвместяване на постовете - един човек не може да заеме всички постове.

Друг пример за различията между нея и Станишев, който Нинова посочи, е мнението за "вечността" в политиката:

"Смятам, че три мандата за депутат са достатъчни - трябва да има приемственост, млади и нови хора. Те никога няма да ми простят въвеждането на мандатността, но и председателят на БСП може да бъде избран за два мандата."

Според нея БСП е отдала нужното уважение към Станишев, когато го е номинирала за президент на ПЕС:

"Когато си президент на политическо семейство, трябва да умееш да балансираш и да правиш компромиси. На срещите на Вишеградската четворка, на които присъствам, партиите имат различни мнения. Сергей трябва да балансира и да изразява позициите на общото семейство".

"Със сделки за постове ли ще вървим на избори или ще се обединяваме зад политики, които защитават българското достойнство - например програмата ни за развитие на Европа?" - попита Нинова.

Тя акцентира, че от ПЕС са били изпратени писма и мисии във връзка с позицията на БСП по повод Истанбулската конвенция. Но същевременно попита: "Колко мисии ни изпратихте по повод борбата за правата на работниците в ЕС? Или за младежката гаранция, културния чек на младите хора?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews