Нинова: И детските градини вече са заставени да прилагат мерки срещу прането на пари

OFFNews 20 февруари 2019 в 20:01 3957 1

Председателят на БСП Корнелия Нинова съобщи, че при нея са дошли директори на детски градини, които са й предоставили изисквания към тях от Министерството на образованието във връзка с прането на пари – трябва да подават декларации, да си направят график на обучение, вътрешни правила, критерии за съмнителни сделки, операции и клиенти за пране на пари, да разработят мерки за предотвратяване на изпиране на пари и финансиране на тероризъм.

Представяте ли си как един наркобос си пере парите през таксата от 40 лева в детска градина? - попита Нинова в студиото на bTV.

Тя е на мнение, че страната е залята от битова престъпност. „Вместо службите да се занимават с престъпността, те са едни чиновници, които в момента приемат декларации от детски градини“, допълни председателят на БСП.

„Големите, мафиотите, си получават обществени поръчки, една фирма строи по магистрала „Струма“ още преди да е приключила процедурата по избор и ще й се размине. А малките и средни предприятия трябва да се занимават с всички тези изисквания и проверки. Съсипвайки икономиката си, си съсипваме държавата“, категорична е Корнелия Нинова.

"Управляващите толерират олигарсите и убиват малкия и среден бизнес"

Тя съобщи още, че Националната аптечна камара е поискала среща с ИБ на БСП.

„Разбрахме за много тежки проблеми. Карат ги да въведат 4 софтуера, които не се сработват един с друг. Оплакаха се от факта, че са задължени към НАП да подават информация не само за движението на лекарствата, но и за данните на пациентите“, подчерта председателят на БСП.

Фармацевтите са обяснили на Нинова, че директна връзка с НАП няма да има и никой не знае какво ще се случва с данните.

Според камарата класическият казус е, когато един онкоболен пациент иска да кандидатства за кредит, обаче изтича информация до една банка и тя казва, че няма да има кредит, защото той ще почине.

„Вторият проблем е финансирането. Те не могат да си позволят тези софтуери, малките аптеки затварят, а хората ще останат без лекарства“, каза още Нинова.

По нейните думи според европейския регламент, който въвеждаме, разходите за издръжката на тази нова система трябва да се поемат от производителите на лекарства, а не от аптеките.

Правителството пази олигарсите. Малкият и среден бизнес не е на колене, а по лице, категорична е Нинова.

По-рано днес на пресконференция в централата на "Позитано" 20 тя обяви, че заедно с Националната аптечна камара левицата настоява "аптечната мрежа да бъде държавна политика".

"Настояваме за единни държавни цени, защото не може едно лекарство в Перник да струва 1.80 лева, в София - 3.00 лева, а във Враца 2.50 лева" - констатира Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

20.02 2019 в 23:52

Абе тая пача когфа мина в предизборния щаб на ГЕРБ?

Естествено е, всички държавни институции да наглеждат, дали не се перат през тях. Детските градини и болниците особено са най-подходящите места да переш пари....как точно е задачка за непросветените да четат....

Естествено е, цените в Пазарджик и София да са различни. Колко е наема в Пазарджик и колко е в София? Колко е зплатката на аптекаря в Пазарджик и София? Нормално е на Славейков аптеката да е по-скъпа от тая в предградието на Пазарджик....Ако уеднаквят цените ще убият малкия бизнес ама съвсем наистина......Едно е, че тия в пазарджик няма да могат да продават на по-високи цени а тия в София няма да могат да си плащат наемите и заплатите.....