Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нинова: ГЕРБ предлага имитация на борбата с корупцията, а утрешното правителство ще е наше

OFFNews 02 септември 2017 в 12:12 9794 2

„Зарът е хвърлен и няма връщане назад, другарки и другари. Или започваме истинска борба с корупцията, или за пореден път има имитация".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на Националния съвет на партията, която днес обсъжда предложенията си за Антикорупционен закон.

По думите й управляващите предлагат поредната имитация на борба с корупцията с Антикорупционния си закон за отчет пред предстоящия мониторингов доклад.

"Тяхното предложение е орган, който събира информация, констатира административни нарушения и издава предписания“, каза Нинова и уточни, че законопроектът на управляващите не предвижда да се бори с корупционни престъпления, нито да има разследване.  

„Опитват се в последните дни да ни внушават, че трябва да направим общ законопроект, да вземем от двата най-доброто, да се обединим и в името на България да спрат политическите дразги и веднъж завинаги да решим проблема с корупцията", каза Корнелия Нинова, обръщайки се към социалистите. Тя обаче постави три условия за целта.

"Първото е този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, второто да се занимава с корупционни престъпления по високите етажи на властта, а не с констатиране. А третото да има председател, назначен от президента на Републиката", изброи лидерът на БСП.

"Ние не правим закон за едно правителство и за един президент. Днес правителството е на Бойко Борисов, утре ще е наше“, каза Нинова. 

Тя коментира и начина, по който се отпускат пари за общините в България. "Правителствата на Бойко Борисов планират занижени приходи, реализират излишъци, не ги вкарват за обсъждане в Народното събрание и ги разпределят с постановление на Министерски съвет", каза Нинова. Тя наблегна на факта, че се обсъжда нов Закон за публичните финанси, който, по думите й, е нов удар за общините с мотивите, че трябва да се дисциплинират кметовете, които злоупотребяват със средства. „Криейки се зад това дисциплиниране, правителството налага забрани за всички кметове, но го заобикаля с решение на МС и постановления, с които компенсира своите или онези, които сметне за добре“, коментира Нинова.

Лидерът на БСП отново посочи, че освен, че живеем в паралелна държава, живеем в два паралелни свята - на управляващите и на реалния живот и посочи, че ГЕРБ са се похвалили за спокойствието в България, а по новините са съобщили за убийства. 

А плановете на БСП са през октомври да предложи свои акценти в програмата на българското председателство на Съвета на ЕС, което от страна на левите се дирижира от Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews