На откриването на парламента: ГЕРБ и БСП се надпреварват с антикорупционни мерки

До края на 2018 ще имаме работещо електронно правителство, обеща Цветанов. Нинова пише алтернативен бюджет

OFFNews 01 септември 2017 в 09:56 7093 6

Началото на новия парламентарен сезон започна с акцент върху готвените от управляващи и опозиция законови текстове за мерки за борба с корупцията.

Лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП поставиха силен акцент върху проектите си законови мерки срещу корупцията, които Народното събрание предстои да разгледа.

Пръв на трибуната излезе Цветан Цветанов (ГЕРБ), който прочете декларация с приоритетите на своята парламентарна група. Той обяви, че обществените очаквания в момента са насочени най-вече към борбата с корупцията и реформите в съда, затова и групата му вече е внесла в правната комисия проект за антикорупционен закон, чието разглеждане започва още днес. По думите на Цветанов законът трябва да бъде приет до края на годината. От него ще последва и създаването на единен антикорупционен орган на основата на настоящата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Цветанов акцентира и върху намеренията на неговата политическа сила за реформи в съдебната система. Ще вървим към бързо и ефективно правосъдие, ще следваме и препоръките в докладите на Европейската комисия, зарече се той.

До края на 2018 година управляващите предвиждат да заработи и електронното правителство, стана ясно още от думите на Цветан Цветанов.

Според него политическият сезон започва с добри новини - икономически растеж и намаляване на безработицата до нивата, характерни за пълната заетост у нас. Правителството категорично има готовност за пълен 4-годишен мандат, отбеляза Цветанов.

Той постави акцент и върху предстоящото ни Председателство на Съвета на ЕС, изброи приоритетите през този период и отбеляза, че от 1 декември ще заработи интернет порталът на българското председателство, който ще е на 4 езика - български, английски, немски и френски.

Цветанов не пропусна да "захапе" опозицията, макар и с чувствително по-мек тон в сравнение с този, който бе ежедневие в миналата парламентарна сесия. "Опозицията трябва да проумее, че печеленето на симпатии не минава през фалшиви новини за политическия опонент", каза той.

След него думата взе лидерът на опозицията Корнелия Нинова. Нейното изказване също бе по-обрано откъм политически нападки. Нинова отбеляза, че в новата сесия Народното събрание ще има два приоритета - Председателството на Съвета н ЕС и приемане на бюджета за следващата година. Тя обяви, че БСП е изготвила свой закон за борба с корупцията и още днес ще го представи за разглеждане на президента и европейски посланици. Освен алтернативен антикорупционен закон, БСП ще предложи и алтернативен държавен бюджет, който да включва приоритетните според червените политики - образование, здравеопазване, борба с бедността.

По думите на лидера на опозицията червените имат една стратегическа цел и тя е повишаване на доходите и намаляване на бедността. "Днес вече имаме и работещи бедни - един на всеки десет", каза Нинова. Тя посочи, че усилията на управниците трябва да са насочени към образованието, икономиката и борбата с корупцията, за да има успешна борба с бедността. Корнелия Нинова нарече "силови" мерките на ГЕРБ за връщане на отпадналите деца в училище. БСП щяла да предложи промени в Закона за предучилищното и училищното образование с акцент върху отпадащите от училище. Ще се заложат и минимални прагове за заплащане в сектор "Наука". Друго предложение ще е "един учебник - един клас".

Нинова завърши с предстоящия избор за Висш съдебен съвет, за който нейната партия по думите й е предложила 6 перфектни кандидатури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

01.09 2017 в 12:58

ГЕРБ споменали ли са нещо за Суджука или за виноградския бабаит?

17439

4

мнение от IP

01.09 2017 в 11:34

Алоуууу...това го слушам 20 години. Сега вече просто звучи като разместване на въздуха.

17156

3

aviatora

01.09 2017 в 10:44

Завърнали са се с нови идеи за далавери!!!