Цветанов: Не искаме президентска република

Зам.-председателят се похвали, че ГЕРБ са разкрили Наглите и те няма да се върнат

OFFNews 02 септември 2017 в 10:09 9488 10

Не искаме президентска република. Eдинственото място, където може да се води смислен политически дебат и да се осъществява необходимият парламентарен контрол върху изпълнителната власт, е българският парламент.

Това заяви във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от агенция „Фокус", по повод Антикорупционния закон.

Днес БСП се събират на Национален съвет, който трябва да утвърди предложения от тях Антокорупционен закон, в който се предлага президентът Румен Радев да назначава шефовете на разследващото звено.
ю„В момента най-лесно беше и ние като БСП да направим - народните представители да внесат законопроекта и да мине на съгласувателна процедура, с която да демонстрираме, че всъщност предлагаме нещо, което би могло да консолидира всички останали. Най-правилното, което бяхме предприели в този Антикорупционен закон, е да мине през процедура, която да даде възможност за по-широко обсъждане. Работната група, която беше сформирана от министър Цачева, даде възможност да бъдат поканени да участват активно с институции, неправителствени организации. Това даде възможност да се изчистят всички внушения или неразбиране, което имаше в обществото. Ние винаги сме били за диалог и съм убеден, че между първо и второ четене ще има сериозна дискусия и ще може да бъдат взети, ако има, и добри предложения от законопроекта, който предлага БСП““, обясни Цветанов.

Той добави, че ако някой си направи труда да сравни законопроектите на ГЕРБ и БСП ще види, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от законопроекта на управляващите. „Останалите проценти са това да дадат правото на президента да назначава председателя на този Антикорупционен орган. Но... Ние не искаме да сме президентска република”, категоричен беше Цветанов.

Той коментира и отвличането на сина на собственик на автокъща в София.

"Наглите" няма да се върнат, категоричен е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че в продължение на последните две години от управлението на Станишев е имало 18 отвличания, а 19–тото е било първо за мандата на ГЕРБ и именно те са ги разкрили.

"Като вътрешен министър успяхме да направим необходимата организация, да мотивираме служителите, максимално да затворим споделянето на публична информация", каза Цветанов. 

Цветанов каза, че сегашното ръководство на МВР е взело решение да има оскъдна информация към медиите, за да се съхрани животът на момчето и същевременно да създадем повече спокойствие на близките.

Цветанов каза още, че не се знае дали става въпрос за отвличане, или има някакви други мотиви за извършване на това престъпление.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ е във Варна за десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

7

Victimized

02.09 2017 в 13:41

Имайки предвид, че се цели ограничаването на корупцията основно в парламента, не съм сигурен, че е най-правилното решение да си назначават те кой да ги разследва...
Да има квоти , президентски и парламентарни, ако има и една която да е директен избор от народа, още по добре.
Но едва ли , тези са там да демагогстват , този на снимката две изречение на кръст не може да каже, но вече 10 години е твърдо във властта.
Срам ме е , че такива ни управляват.....

29585

2

Izalina

02.09 2017 в 11:14

То и ние не искаме прости гербаджийски узурпатори повсеместно и най-вече у парламента, ама на - все успявате да са намърдате, изобилно при това ...