Нинова: Безплатни лични документи за всички хакнати през НАП

OFFNews 26 юли 2019 в 11:31 3016 1

Държавата да поеме разходите за смяна на личните документи на всички българи, чийто данни са изтекли от НАП. 

Днес внасяме проект за решение в парламента, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на онези българи, които поискат това, и да създаде добра организация да стане без напрежение, опашки и чакане. Предлагаме това да бъде извършено в 3 месечен срок, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента. 

Изтичането на лични данни на над 5 млн. българи е прецедент. Ситуацията е кризисна. Вчера НАП публикува приложение, с което всеки може да провери дали има неправомерно изтичане на личните му данни. От вчера десетки хиляди българи са проверили и имат изтичане на данните им. Правителството действа неадекватно в тази ситуация и не предприема никакви мерки и затова ние поемаме инициатива. Трябва да се гарантира сигурността на хората, на тяхната собственост и финансовите им средства. Държавата да си поеме отговорността, защото именно държавата и правителството не можаха да опазят личните данни, обясни Нинова. 

От БСП ще изпратят покани за срещи с Нотариалната камара и Висшия адвокатски съвет.  Търсим тяхното професионално мнение за намиране на решения, ако трябва и законодателни такива, за да гарантираме да няма злоупотреби с личните данни на хората и те да не бъдат ощетени с продажби на имоти, прехвърляне на собственост, теглене на кредит и други. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

26.07 2019 в 12:22

Направо да направят смяна на документите по служебен път на всички, чийто данни са изтекли. Тези, които не искат да ги сменят, да го заявят в предложена от НАП форма. Какво всички ще се бутат по гишета, и то в отпускарски сезон.