Николай Радулов: Срещу Борисов е имало разработки в МВР

Offnews 30 юли 2014 в 09:04 7064 21

Николай Радулов

Срещу Бойко Борисов е имало разработки в МВР. Това твърди Николай Радулов, бивш секретар на МВР в служебното правителство на Стефан Софиянски.

В ефира на Нова телевизия той каза, че след като напуснал системата на МВР и Борисов бил назначен за главен секретар, бивши колеги му звънели, за да му кажат, че имало разработки, уличаващи бъдещия политик. Те изразявали недоумение как такъв човек може да стане главен секретар на МВР.

Радулов обясни, че за изнесените от Николай Бареков документи може да има две интерпретации. Едната е, че оперативният работник, изготвил документите, ги е извадил и подменил. Причината е да не бъде търсен и тормозен за сведенията, които е дал за Борисов. По този начин подмененият документ попада в МВР, а оригиналният е съхранен от работника. „Този служител е извадил имената на Бойко Борисов от документа, за да не бъде тормозен, репресиран и така нататък. В делото има документ с номер, който е в секретно деловодство в специален регистър. Той не може да бъде просто издърпан. Той не може да бъде фалшифициран, може да бъде заменен“, каза Радулов.

Според него втората версия е, че ако този документ е подправен и хвърлен умишлено на Бареков, това означава, че службите са замесени в политически заговор. Радулов поясни, че изнесените сведения в този документ потвърждават информацията в статиите на „Нешънъл Куотърли“ и Уикилийкс.

На обратната позиция е журналистът Георги Коритаров. Той е категоричен, че изнесеният от Бареков документ е фалшифициран. По думите му, тезата че документът е подменен, означава, че оперативният работник, който го е направил, е трябвало да го препише изцяло. „Кой е този работник, който ще извади материала и ще го препише?“, попита той. Коритаров обясни, че, за да бъдат поставени всички обозначителни знаци по документа, означава че са ангажирани повече хора.

По думите му по-вероятно е това да е фалшификат. „Това е възможно, ако извън МВР има лаборатория за фалшифициране на документи. В България е напълно възможно да има такова нещо, защото сме свидетели на разпад и деморализация на специалните служби“, обясни той.

Според журналисти целта на размахването на тези документи вероятно не е Бойко Борисов, а оперативният работник, изготвил документа. Информаторът вероятно е бил високо в йерархията около боса на ВИС Георги Илиев, защото е провеждал разговори с него. С разкриването на самоличността на информатора „Пламен“ и посочване на инициалите му Д.П. се цели той да бъде предупреден. „С други думи му се подсказва: „Знаем кой си“, обясни той.

Според Коритаров прицел на атаката може да се окаже не толкова Борисов, колкото този човек и той „да бъде линчуван“.
Журналистът обясни, че интерес от ваденето на документите има този, който не иска Бойко Борисов да бъде отново премиер.

Според Коритаров целият скандал е режисиран, така че върху България да бъде хвърлено петно. Ако Бареков трябва да бъде привлечен като обвиняем, това означава да бъде поискан имунитетът му на евродепутат, а това е равносилно на „безпрецедентен скандал“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!