Лазаров: Името на Борисов не фигурира в дело за трафик на наркотици

OFFNews 29 юли 2014 в 10:03 2832 11

В МВР няма документи, уличаващи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в обвързаности с наркоразпространението. 

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред Нова телевизия. Той коментира документи, представени от лидера на България без цензура Николай Бареков, от които става ясно, че Борисов е отговарял за наркоразпространението и отговарял за т.нар. "венецуелска" връзка при трафика на кокаин.

„Има документ с такъв номер, има такава проведена среща с информатор на тази дата, но наличието на информацията, която е в документа в съответното дело, не отговаря на информацията, която е публикувана. Името на г-н Борисов не фигурира в този документ", заяви Светлозар Лазаров.

Главният секретар на МВР заяви, че това, което се разпространява, трудно би нарекъл документ.

„Пасажите за Борисов не фигурират в документа. Те са добавени. Самото дело е вадено един-единствен път и то през 2003 г.", заяви още Лазаров и побърза да уточни, че нито тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, нито вътрешният министър - Георги Петканов, са вадили делото.

МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които разполага Николай Бареков и тези, които се съдържат в архива на ведомството за част от водещите фигури на прехода. Това призовава лидерът на "България без цензура" в свое писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев. Целта на този анализ е да се установи, колко и кои от книжата са изчезнали и колко от тях са с променено съдържание, се казва в съобщение на ББЦ след изявленията на Светлозар Лазаров.

"Разполагам с пет копия на преписи от документи, от които става ясно каква е самоличността на агент Пламен и неговите премеждия в СИК и ВИС през годините. Неговата самоличност ще бъде запазена, защото такива са законовите и морални изисквания. Макар да е работил за службите, информаторът с инициали "Д. П." е бил малтретиран редовно от представители на ВИС-2, но същевременно е бил пазен от МВР заради информацията, която е изнасял от средите на ъндърграунда", коментира Бареков.

Преписите имат строга логическа последователност назад във времето. Те показват, че този информатор е бил особено ценен за МВР и информацията често е служела за превантивна мярка от органите на реда спрямо групировките, когато става дума за проституция, наркотрафик и рекет. Всички бланки имат регистрационни номера в архива на МВР и лесно може да бъде проследен целия случай, ако МВР има добрата воля, смята лидерът на ББЦ.

"Според моите тълкувания, тук не става въпрос за отделна разработка, посветена на Бойко Борисов, а за засечка по линия на наркотиците в разговори между популярни лица от българския ъндърграунд през 90-те. На практика от логическа гледна точка няма как да има фалшификация, нито на цялата поредица документи, нито на документа, чиито главен герой по смисъл и по обем се явява г-н Борисов. Според информация от преписите, въпросният агент участвал в Дело за оперативна разработка "Жълтия", ДОР "Бухала" и ГДОР "Приятелите", които е извършил перфектно, а разработките са напълно успешни“, заявява в писмото Бареков.

Председателят на ББЦ изразява пълна готовност да предостави на ведомството книжата, с които разполага, за да се изясни фактологията, свързана с професионалното и обществено развитие на политици, бизнесмени и общественици, които са изиграли и в момента играят основна роля в българския политически и икономически живот. А фактологията във въпросните документи, според Бареков, сочи, че ключови персони от българския преход са преки участници в редица престъпления, сред които убийства, рекет и наркотрафик.

"Смятам, че подобно навременно действие от страна на МВР ще отговори на огромния обществен интерес към истината за връзките и зависимостите между политиците и организираната престъпност", казва в писмото си Бареков.

"Архивът на МВР или друг източник е мястото, от което черпите информация, че Бойко Борисов е "бивш охранител с връзки, с лица, свързани с организираната престъпност", пита във финала на писмото си към Йовчев лидерът на ББЦ.

Сравнителният анализ на рапорта без пасажа за Бойко Борисов губи всякакъв смисъл, значение и тежест, както от оперативна гледна точка, така и стилистично и художествено. Изводът е, че няма как пасажът за Борисов да е бил добавен, защото без него документът губи значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!